Тийноватор учи децата на предприемачество и бизнес умения

0

Преди седмици посетих Innovation Explorer, събитие, което ме вдъхновява, среща с нови лидери и надъхва да правя повече всеки ден. Там точно за пръв път чух за Teenovator и така се зарадвах, че и в България има хора, които мислят за предприемаческото образование на децата ни, че веднага се свързах с тях, за да разкажем и на вас повече за дейността им.

Накратко: Тийноватор е програма за създаване на стартъп клубове в българските училища. В нея ментори-предприемачи от стартиращи и развити компании помагат на ученици от 10-ти и 11-ти клас да открият страстта си и да я превърнат в печеливш бизнес проект.

Много ми се иска това да се случва още от първи клас, както в американските училища ги учат да продават бисквити, например, но има време и за това.

Човекът, който отговаря за Тийноватор е Светлана Савова. Определя себе си като учител по призвание, бунтар и пътешественик по душа. Завършила Българска филология в Софийски университет, Управление на човешки ресурси в УНСС, със специализация по управление на екип в Станфорд и специализация за дистанционно преподаване в University of California, Irvine. Щастливо омъжена с 2 деца – момиче на 4г и момче на 12г. Повече от 10 години се занимава с дейности и проекти, свързани с образование.

От 2014 г. Светлана и екипът на Фондация „Прознание“ работят с ясна цел – равен достъп до качествено образование за всички. Проектите, които фондацията има, са свързани с онлайн обучения на деца в онкоболниците; деца и младежи от ромските общности в Сливен, Стара Загора и Варна; бежанци; деца, лишени от родителска грижа. От 2018г. реализираме и проекта Тийноватор, който има за цел да насърчи предприемаческото мислене сред младежите и да ги подготви за живота след училище.

Светлана споделя:

https://www.teenovator.bg/

„Вярвам, че в България има бъдеще за нашите деца. Те са тези, които ще донесат промяната, а тя трябва да започне още в ученическа възраст, за да има осъзнати и мислещи възрастни след това.“ И аз мисля като нея, затова нека видим повече за Тийноватор.

Какво е Тийноватор и за кого е? От къде дойде идеята за него? Идеята дойде на чаша чай, като повечето добри идеи. Обсъждайки колко са важни предприемаческите умения и какъв светоглед дават те, започнахме да търсим международна програма, която би могла да се адаптира за младежите в България.

Тийноватор са стартъп клубове с българските училища. В Тийноватор ментори предприемачи от стартиращи и развити компании в България и с опит в различни сфери, помагат на ученици в 10-ти и 11-ти клас да открият страстта си и да я превърнат в печеливш стартъп проект. Работим с методика за изграждане на предприемачески умения, на база на концепцията Design Thinking от Станфордския университет. Проектът е базиран на изцяло практически умения, няма теория.

Основни етапа в програмата – изграждане на „меки“ / социални умения; генериране на идеи и реализация. Има няколко ключови събития, които организираме през годината – Стартъп Уикенд през януари

https://www.youtube.com/watch?v=U0055BSe1dM

и Национално състезание през май (предстои на 18-ти май). Отборът, които спечели националното състезание, представя България на международно събитие по предприемачество. Освен това, в рамките на учебната година организираме и множество уъркшопи на различни теми, за да помогнем на младежите да научат повече и да реализират успешно идеите си.

https://www.facebook.com/teenovatorbg


Какви са условията за включване на ученици и преди това на ментори?

Менторите са предприемачи, които имат поне един успешен или неуспешен бизнес зад гърба си. Те минават през няколко интервюта и специално менторско обучение за работа с младежи. Менторите са ключов фактор в програмата, те са ролеви модел за учениците и затова сме много прецизни в подбора им.

Обикновено в края на учебната година правим презентации в училищата, които ще включим от следващата. Тийноватор е достъпен за всички ученици от 10-ти и 11-ти клас, които имат желание да участват. В момента работим със 17 училища в София, Варна и Враца. Желанието и амбициите ни са от следващата учебна година да разширим кръга от училища и градове. Имаме няколко младежи, в чиито училища няма клубове, но те се включват в Тийноватор клуб на друго училище. Например в клуба на СМГ, ходят ученици от 1АГ и НЕГ.

Плаща ли се от участниците?

Участието в Тийноватор е безплатно. Това прави нашата задача много по-трудна, защото трябва да търсим спонсори и варианти за финансиране. Но е важно програмата да е достъпна за всички и парите да не са пречка за включване от страна на младежите.


На какво учите децата и как това им е от полза в училище или извън него?

Тийноватор подготвя учениците и за бъдещото им професионално реализиране чрез практически опит в продажби, управление на проекти, design thinking, lean development, rapid prototyping, business canvas model, генериране и оценка на идеи – комбинирани с личностно развитие, „меки“ умения и образователни игри. Истината е, че не всички ще станат предприемачи, но качествата и уменията, които придобиват в рамките на програмата ги подготвя за живота след училище – да са активни граждани, търсещи и можещи.

Какви са най-честите отзиви от учениците в Тийноватор?

Едно от най-ценните неща в програмата е общността, която се създава около Тийноватор – минали и настоящи участници, инвеститори, предприемачи, хора от бизнеса, партньори и др. Всички имат свободата да общуват, свободно да задават въпроси и да се подкрепят в различни начинания. Обратната връзка от учениците е основно свързана с положителния ефект от връзката с тази общност. Вижте ги във видета долу:

https://www.youtube.com/watch?v=k56FJemJSag&t=1s
https://www.youtube.com/watch?v=AVNcDigTjHs
https://www.youtube.com/watch?v=7drzKh3_mBs

Как директорите на училище приемат идеята ви, когато я представяте за първи път?

Тийноватор има подкрепата на МОН, което е важно за директорите. Но като цяло всички ни посрещат с голямо желание и мотивация. Училищата, които веднъж се включат в програмата, продължават и следващите учебни години. Това са отразява положително върху имиджа на училището. Срещаме страхотна подкрепа от страна на ръководството на училищата, с които работим, за което сме им благодарни. Обратната връзка от директори и учители е, че те виждат положителна промяна в учениците, които са част от клубовете. Във Варна, например, в едно от училищата учителите се включиха в клуба наравно с учениците и заедно правят различни задачи и предизвикателства, което значително подобрява отношенията и атмосферата на работа в училището. Самите учители споделят, че са много мотивирани и заредени след включването им в подобни дейности.

Родителите активни ли са по някакъв начин, когато децата им се
включат в Тийноватор?

Ние работим с големи ученици – 10-ти и 11-ти клас, при които родителят не е толкова въвлечен в процеса. Но определено срещаме подкрепа и положителна нагласа от страна на родителите. Те са доволни и спокойни, че децата им участват в такива инициативи.

Кои са най-големите трудности, пред които сте изправени като
създатели на тази програма и от какво имате нужда на този етап?

Имаме 4 важни направления, от които зависи програмата да върви успешно:

– Намиране на ментори – целта ни е менторите освен да са предприемачи, да са и от градовете, в които има клубове. Да са местният ролеви модел за успех. Използваме различни канали за намиране на ментори, но определено е едно от предизвикателствата, с които постоянно трябва да се справяме. На сайта имаме форма за кандидатстване за ментор: СТАНИ МЕНТОР

– Намиране на финансиране – към момента една част от финансирането е от страна на Българския център по предприемачество (BEC) и Фондация Америка за България. Останалата част се опитваме да набавим през различни спонсори, грантове и индивидуални дарения. Опитваме се да намерим начин да направим Тийноватор устойчив проект. Ако някой иска да ни подкрепи, може да ДАРИ ТУК

– Намиране на училища – тук засега се справяме

– Популяризиране на Тийноватор – за да може повече хора да разберат за нас и да достигнем до повече младежи в цялата страна, се стараем Тийноватор да е разпознаваем и добре медийно отразяван проект. Мисля, че и тук се справяме доста успешно.

Какво да очакваме от вас до края на 2020?

В момента тече подготовката за финалното състезание, което ще е на 18 май в София Тех Парк. Имаме около 40 стартъп идеи, които ще се представят пред жури от инвеститори. Отборът, който журито избере, ще отиде на международно събитие в Словения през септември. Спечелилият отбор ще гостува в дома на президента на Словения и младежите ще имат възможност да представят идеята си пред инвеститори и бизнес организации от САЩ и Европа.

С това не слагам край за информацията за Тийноватор, напротив. Иска ми се все повече да пиша и споделям за тях, защото вдъхновяват и мен като родител да търся и намеря училище, в което синовете ми да могат да получават подобна връзка с бизнеса, да виждат предприемачеството в действие.

Ако темата вълнува и вас, вижте повече за програмата тук:

Website: https://www.teenovator.bg/

Facebook: https://www.facebook.com/teenovatorbg

Instagram: https://www.instagram.com/teenovator/

Twitter: https://twitter.com/teenovator

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/teenovator/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCoYtsfqtN7mFgveGXxDFtpg/videos

и им пишете, ако имате предложения или въпроси: edu@proznanie.bg.

Следвайте и мен в инстаграм, където тепърва ще споделям още за успехите на Тийноватор:

https://www.instagram.com/p/B5DCpayj4rH/?utm_source=ig_web_copy_link
#radostnamama

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments