Първи рожден ден на космическа тема – цени, органзизация и направи си сам украса

1

Майките събират толкова емоции за първия рожден ден на детето, колкото за последните 20 техни сигурно 🙂

И при мен не беше по-различно. За Боян подготвях парти месеци наред, но за Деян някак закъснях и имах около 2-3 седмици, за да се справя с:

  • Локация
  • Избор на тема
  • Декорация
  • Поръчка на торта и кетъринг
  • Покана на гостите
  • Ангажиране на аниматор
  • Покупка на дрехи и аранжирането им за цялото семейството

При мен се случи така, че точно последната седмица децата бяха болни в нас, Деян беше на снимки рано сутрин за реклама, по цяла нощ не се спи, а единственото време, в което можех да правя нещо за рождения ден, беше между 23 и 2 часа през нощта.

НО УСПЯХ!

Ето как и на какви цени:

  1. За локацията писах в Instagram профила ми, можете да видите и в папка Highlihts Детски кът почти всички места, които посетих, колко бяха заети, къде нямаше въздух и светлина, къде цените бяха 590 лв за от 1 до 10 деца, само да влязат в детски кът и да ядат едно парче пица със сок 🙂 Изобщо беше приключение как за 2 дни обиколихме над 15 места и се спряхме на Snoppy в Слатина, защото:
  • детският кът става и за бебета, и за големи
  • светло и просторно е
  • беше свободна датата
  • можеше да останем повече от 3 часа
  • удобно ни е като локация
  • има паркинг за гостите

Това, което не ми допадна там, беше такса от 65 лв, която трябваше да платим, защото исках аз сама да украся рождения ден. Няма кухня и цялата храна се поръча отвън, което означава, че ако искаш още – трябва да чакаш поне час да ти доставят. Има такса, ако решиш да внесеш торта / 25 лв /, ако наемеш твой фотограф / 35 лв / , такса втори аниматор / 40 лв /. Искат и 7% сервиз за поръчки от бара. Иначе детският кът е по 6 лв на час на дете, после намалява сумата, а ако решите да запазите целия само за вас е по 150 лв на час.

  1. Избор на тема

Американците ни внушават, че всяко парти трябва да има тема и аз съм съвсем съгласна с тях. Исках да е пряко свързана с детето, датата на раждането и посланието, което отправяме за бъдеще: звезди, космос, небе, високи цели, постижения. А той е роден на 12-ти април, което се случи Денят на авиацията и космонавтиката. За пример ще ви споделя, че първият рожден ден на Боян беше в златно и черно, но с основна фигура ЗВЕЗДА в него, поради същата причина. Темата беше лесна и бърза.

  1. Когато дойде време за украса, първото, което направих е да отправя запитване към няколко агенции. Получих цени и описания, но някак ми се стори скъпо, а и не бях сигурна, че ще реализират желанието ми точно по мой вкус. За това се захванах да търся начин да направя всичко сама. Първо реших да намеря безплатни файлове в интернет и да ги разпечатам, но се оказа трудно да оразмеря всичко сама, да са в една стилистика и изобщо не съм графичен дизайнер, че да го свърша всичко лесно и сама. Влезнах в Etsy, харесах файлове и ги купих за 23 долара. Линк можете да видите тук:

Файлове на космическа тема от Etsy

Видях снимки, хареса ми, че всичко е готово и аз трябва само да разпечатам и да нарежа, после да залепя и да аранжирам. Добре! Но не подозирах, че ще режа и лепя 5 вечери подред по 2 часа хаха и ти посред нощ!

Купих файловете, избрах от тях кое да разпечатам и по колко копия на база броя на гостите и нужните от мен детайли, които си представях в главата и ги изпратих онлайн на Mania Print. Препоръчвам с две ръце да работите с тях. Онлайн се случва всичко, ти само отиваш и плащаш, когато си вземеш файловете.

Моите бяха на стойност 74 + още 5 лв за 6 страници, които бях забравила. Така общо печатът излезе 79 лв. Рязането е ясно, но за лепенето си подгответе пистолет със силикон. Продават го във всяка железария, евтин е, около 7-8 лв. а пръчката силикон струва около 30 ст.

Междувременно всяка вечер в Pinterest добавях нови картинки за вдъхновение, за да мога ясно да си представя какво точно искам да се случи.

https://www.pinterest.com/radostnata/deyan-1st-birthday-ideas-cosmic-space-rocket-party/

При посещенията на заведението правих множество снимки, за да мога после във Photoshop да си наглася украсата и най-вече балоните.

За болни ходих чак до Илиянци, защото там на място избирам, поръчам и плащам, а те ми ги доставят с хелий в деня на празника директно в заведението. Никинженеринг се казва фирмата. Доставката е 10 лв. Аз избрах балони по 1.6 лв за брой, защото са металик, другите са между 1.20 и 1.50 в зависимост колко поръчах, а тези с фолио / звезда, кръг / са по 5 лв с хелий, защото поръчах малка бройка. В заведението ме предупредиха, че ако вкарам повече от 40 балона, ще ми искат към 100 лева такса за декорация :D. Единицата е 15 лв с хелий.

Фен съм на красивите арки от балони, които са доста евтини за реализация, защото балоните не са скъпи, но в моя случай не се връзваше с концепцията, а и нямаше кой да се занимае с това. Най-лесно беше да поръчам балони на стойност 109 лв и да ги получа готови.

Ето нещо много важно, което вероятно ще ви се стори пълна глупост. Ако правите сами сладка маса за вашите деца или празници, мислете най-вече за покривката. Тя е основата за всичко – цвят, материя, размер и да е изгладена добре. Моята е глади майка, че мен хич ме няма 🙂 Мислете и за стената, до която ще е масата. Ако тя не е ок, нищо от масата ви няма да е красиво и запомнящо се. В случая с рождения ден на Деян единственото, което можех да ползвам е едно перде, но се получи добре 🙂

За украсата друг важен момент е самите маси и столове. Те в какъв цвят са и ако им добавите от вашите цветове дали няма да стане грозно. При нас всичко беше в бяло, та нямахме грижи.

Отне ни около два часа на трима човека да я подготвим, за това планувайте добре. Балоните обикновено поръчам час преди събитието, а сладкишите трябва да са там час-час и половина по-рано, защото те са ключов елемент при сладката маса.

Когато поръчате или приготвяте вашите сладки, мислете за цветовете, за обема, за височината на масата. Трябва всичко да е в синхрон.

  1. Торта поръчахме от CakeBox, защото се оказа, че другите фирми, с които работи заведението, не могат да изпълнят желанието ни за космическата ни торта. Цената беше 200 лв за 25 парчета и 2 етажа.

Кетърингът идва от Виктория и за 30 души беше около 420 лв, като накрая не остана нищо от храната, така че не съм сигурна дали стигна или имаше леко гладни 🙂 Сладката маса е от 100 гр сладки е на стойност около 156 лв.

Консумацията от бара беше свободна и излезе около 470 лв , като се консумира най-вече кафе, вода, бира и сокчета за децата. Отделни детски менюта не съм поръчала, тъй като имаше няколко бебета, а по-големите /до 4 годишни/ ядаха от нашата храна.

Поканихме гостите с частно събитие във Facebook и така улеснихме доста процеса.

Аниматор ангажирахме директно от заведението, но се оказа, че е от любимата ни парти агенция Джули Марули, за това бяхме много щастливи. Децата го харесват и играят с него, а като сложи скафандъра, доста ги впечатли. Цената му е 150 лв за 2 часа, защото е астронавт мъж. Ако поискате принцеса, например, ще е към 120 за два часа.

За фотограф отново се доверихме на заведението и струваше 120 лв за 2 часа.

При всеки празник се старая семейно да сме в тон и синхрон. Този път ми се стори не особено добра идея да се обличаме еднакво, за това аз си купих космическо синя рокля от Илиянци за 35 лв., а на момчетата взех тениски в синьо и червено, на които специално залепих стикери с космически елементи – планета, ракета. Цените са съответно – 7 лв тениска за Боян от Waikiki, 10 лв тениска за Деян от Zara

и 40 лв тениска за мъжа ми Стефан от Peek and Cloppenberg. Аз се поглезих със специален син лак на стойност 2 лв 🙂 и нови сандали от Paolo Boticheli за 35 лв.

На финала, за да не си правите труда да смятате колко излиза един такъв рожден ден, ще ви улесня – малко над 2000 лв. Не зная дали е ок или не, на мен ми се видя скъпо, направо като бал на абитуриент, но пък беше доста приятно, децата бяха щастливи, с изключение на Деян, който плака и се сърди през цялото време. Обаче получи супер подаръци и пожелания 🙂

За рождения ден на Боян плануваме никаква декорация и повече пари за анимация:)

Надявам се и гостите да са останали доволни, а за мен оставя удовлетворението, че цялата декорация съм направила сама и съм организирала поредния красив рожден ден.

Пожелавам си да имам сили за още такива. Сега очаквам от вас да споделите как минават вашите празници, вие ли организирате или оставяте всичко в ръцете на агенция?

#RadostnaMama

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

1 comment

  1. Kiro 25 юли, 2019 at 12:07 Отговор

    Браво, браво и пак браво. Това, което сте сътворили е много красиво, креативно и вдъхновяващо. За втория рожден ден на сина ни решихме да направим тематичен рожден ден, като вас. Темата беше влакове, понеже тогава беше луднал по тях. Всичко направихме сами със съпругата ми ми, понеже тя е дизайнер, а аз имам много идеи. Получи се много сполучливо и гостите бяха УААУУ!
    Поздрави за идеите, блога и интересните теми. Продължаваме да ви четем.

Post a new comment