Приказката, която измислих да разказвам на Боян преди лягане, за да заспи, но и да промени някои лоши навици

0

Последните дни приспивам Боян и Деян на спалнята заедно, като аз лягам между тях, защото двамата искат да ги гушкам и се сърдят, ако съм от едната или другата страна.

До сега винаги разказвах на Боян приказки от книгите, които съм му чела, но доста се отегчих от тях, затова реших да измисля нова. Дядо Коледа е ключова фигура в живота на Боян – симовл на подаръци, тържество и усмивки, за това реших да го включа като друг тип персонаж – строгият старец, който раздава правосъдие.

Публикувам тук приказката, която снощи разказах 3 пъти на Боян и 2 пъти на Деян / той заспа по-бързо/ и която днес Боян пресъздаде едно към едно пред баща си. Явно се е впечатлил, явно му е харесала, явно е запомняща се, не зная, но и аз се развълнувах и реших да си я напиша тук:

първо да я споделя с вас, защото може да я ползвате за лични цели 🙂

второ, за да си я имам, ако я забравя 🙂

Много, ама много ще ме зарадвате, ако я разкажете на дете, което говори и може да даде обратна връзка, да ми пишете какво мисли 🙂

Ето я и приказката:

Нощта преди Коледа, в която детето удари таткото

Вече е зима. Навън е студено и детенцето си играе у дома със своя баща.

Изведнъж нещо в играта не се получава, при което детето така се ядосва, че удря таткото и започва да плаче силно. В този момент Дядо Коледа вижда какво се случва и си казва:

  • О, това не ми харесва! Ще зачеркна това дете от списъка с подаръците за тази Коледа! Всеки, който удря, не заслужава подаръци!

Майката и таткото на детето разбрали, че тяхното мило дете няма да получи подаръци от Дядо Коледа и веднага решили да се обадят на Баба Коледа, за да я помолят за помощ. Разказали й колко добро дете е той, но понякога се ядосва, нервира и в безсилието си, че не може да направи това или онова, удря,

Баба Коледа взела присърце проблема и отишла да помоли Дядо Коледа да върне детето в списъка с подаръци. Той обаче бил категоричен:

  • НЕ! Всеки, който удря деца или майки, или татковци, няма да получи подаръци!
  • Но Дядо Коледа, той е добро дете – примолила се Баба Коледа.
  • Не! Детето дава лош пример на другите деца и това не ми харесва! Няма да получи никакви подаръци!
  • Но той ще се поправи, няма да удря вече!

Тогава Дядо Коледа се позaмислил и решил:

  • Добре! Ако един цял ден момчето не удари нито едно друго дете или майка, или татко, ще получи най-хубавите подаръци!

Баба Коледа плеснала с ръце и се зарадвала на втория шанс, който Дядо Коледа дал на това добро дете. Побързала да съобщи на родителите му, за да знаят и те, че няма проблем.

Майката и таткото на момченцето обаче се притеснили, защото той често удрял и не било лесно да издържи цял ден, без да се ядоса, да заплаче, да се тръшка или да удари някого. Тогава му разказали, че ще получи най-хубавите подаръци, ако не удря и така денят започнал.

Първо, детето си играело със своето братче и започнали да се карат за играчка. Момченцето веднага понечило да го удари и да му я вземе, но се сетило за подаръците и Дядо Коледа и спрял. Взел друга играчка и продължил играта си.

На обяд майката готвела и момченцето вече било много гладно. Обядът все още не бил готов, но той започнал да иска, да се тръшка и да настоява да яде веднага. Майката помолила за няколко минути търпение и когато той решил да я удари в знак на несъгласие и недоволство, се сетил за подаръците от Дядо Коледа и спрял. Седнал на стола си и се захванал с играчки, докато стане яденето.

После, когато таткото се прибрал от работа, двамата започнали игри, но отново детето се ядосало и вдигнало ръка да удари таткото си, защото той можел да направи нещо, а малкото момче все още не успявало да се справи. Обаче бързо се сетил за подаръците, които ще получи от Дядо Коледа, ако слуша, не плаче и не удря, за това помолил баща му да му покаже отново как да се справи сам.

Накрая на деня, точно преди лягане, момченцето отишло до хладилника и започнал да се моли за сладолед. Майката отказала с думите:

  • Не може. Зима е, студено е и ще се разболееш, а и вече е време за сън, преди лягане не се яде сладолед.

Момченцето така се ядосало и точно преди да започне да плаче и да се тръшка за сладоледа, дори да удари майката, че не му разрешава, се сетил за подаръците. Тогава помолил за чаша топъл чай с мед и си легнал да спи.

Дядо Коледа видял всичко това и останал доволен. Подготвил най-хубавите подаръци за това дете и отишъл в дома му да ги остави през нощта, докато всички спят.

На сутринта детето се събудило и видяло най-желаните подаръци да го чакат под елхата. Така се зарадвало, че викнало към семейството си:

  • Повече няма да удрям и да се сърдя и така винаги ще получавам най-хубавите подаръци!

Според теб какви подаръци получило момчето и как се казва то?

Боян ми зададе този въпрос: Какви подаръци си е поръчал и получил?, а аз казах „Не знам“. А на моя въпрос: Според теб как се казва момченцето, той мигновено отговори Деян, не искаше да се асоциира с детето, което удря и има опасност да не получи подаръци:)

Хайде да заспиваме вече, че да имаме сили за новите игри, нерви и усмивки на децата ни утре 🙂

#radostnamama на Боян и Деян 🙂

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments