Кончета до София помагат на деца и родители

0

В нашата къща кончетата са на почит. Боян все иска да „язди“, Деян още не може да говори, но знае какви звуци издават и се мъчи да изговори думата. Вероятно скоро ще ги заведем на някое хубаво място с коне, а дотогава ще ви разкажа за Ваня и конна база „Ахил“. С нея си говорихме преди много време, но тъй като преди дни тя сподели, че конната база работи и доста дечица я посещават, реших, че е време да публикувам разговора ни:

Радостна мама: Здравей, би ли се представила за хората, които не те познават?

Ваня: Казвам се Ваня Тодорова. Преди 6 години житейските пътеки ме „пренасочиха“ от интересната и многообразна професия на преводач към конете. Конна база „Ахил“ е създадена с много любов и ентусиазъм като място за езда и отдих на малки и големи. Тя е китно място в планината, при това съвсем близо до София, където всеки може да прекара приятно времето си без значение дали ще язди или просто ще поседи на чист въздух и ще се наслаждава на природата. До базата се стига много лесно. С кола е само на 6 мин. от бул. „Околовръстен път“, а за тези, които са без автомобил, автобус 98 спира на входа на конната база.

Радостна мама: От преводач към коне по цял ден, как се случи?

Ваня: Преди 6 години не съм си и помисляла, че конете и работата с тях могат да се превърнат в ежедневно и пълноценно занимание. Ездата от хоби се превърна в работа. Не съжалявам дори и за миг, че избрах този път. Вярно е, че не е лесно, че няма почивка, празници или море, но никога досега не съм се чувствала по-удовлетворена от това, което правя. Както се казва „Превърни хобито си в работа и няма да имаш нито един работен ден“:)

Радостна мама: Какво е по-специфичното и интересното в работата ти?


Ваня:Работата с коне е емоция в пълния смисъл на думата. При това много положителна емоция. Гледането не е само грижа – да бъдат нахранени, напоени и почистени. Те са изключително интелигентни, деликатни и любвеобилни същества. И те също като нас имат дни, когато не са в настроение и имат нужда от повече внимание. Понякога им се играе, понякога са уморени, понякога просто ги мързи 🙂 Когато се отнасяш към тях с любов и уважение, те се отплащат многократно. Конете са много чувствителни. Разбират кога трябва да бъдат внимателни, ако на гърба им има дете, и кога могат да бързат и да тичат.

Радостна мама: Разкажи ни повече за децата и конете – какво правите заедно, от каква възраст препоръчвате?

Ваня: Няма дете, което да не харесва конете и да не им се възхищава. Аз много обичам да работя с деца, защото те са чисти и непредубедени и изразяват много искрена емоция към коня.

Децата много обичат да задават въпроси – какво ядат, как ги гледаме, как ги почистваме и оседлаваме и на мен ми е много приятно да показвам как да срешем гривата или да правим плитки. Ездата е изключително полезна за децата, защото укрепва гърба и предотвратява изкривявания. Дори и десетминутна разходка подобрява баланса и раздвижва тялото. При нас идват много деца, от 2-3 до 15-16- годишни за кратки или по-дълги разходки. Много деца идват и да се радват на конете, носят им моркови, защото си имат любимци. Системно обучение по езда може да започне от 8-10 годишна възраст в зависимост от физиката на детето. Не на последно място, заниманията с коне сред природата може да „откъсне“ днешните деца от електронните устройства. Според едно изследване на японски учен, ездата развива познавателните способности на децата, защото активизира симпатиковата нервна система и след езда, те възприемат и запомнят по-лесно, което се отразява на успеха им в училище.


Радостна мама: Как помагате на деца със специални нужди или проблеми в развитието?

Ваня: Терапията с помощта на коне вече се прилага в много страни. Тя е вид рехабилитация на гърба на коня и помага при много физически и психически проблеми като детска церебрална парализи, синдром на Даун, синдром на Рет, аутизъм, хиперактивност и дефицит на вниманието и други. Конната терапия е много полезна и при проблемни тийнейджъри, както и при различни зависимости и депресивни състояния. Ефектът е многопластов – въздействие върху физиката, психиката, познавателните способности, дишането, говора. Той се получава в резултат на движението на гърба на коня, който едновременно се движи в три равнини – нагоре-надолу, напред-назад и наляво-надясно и на неговата телесна температура, която е по-висока от човешката с около 2 градуса. По време на сесията се променя позицията на тялото в зависимост от нуждите на детето или се правят различни упражнения.
Вече втора година лично аз успешно работя с повече от 20 деца с различни проблеми. Резултатите не се случват с магическа пръчка, трябва постоянство, но когато вече са видими, радостта ми и тази на родителите е голяма.


Радостна мама: Какво ще кажете на родителите, които се страхуват да качат децата си на кон?

Ваня: Родителите не трябва да се притесняват да качат детето си на кон, ако детето наистина иска. Ако се спазват изискванията за безопасност в конната база, разходката на гърба на коня е едно изключително преживяване и за малки, и за големи. Доказано е, че само след десетминутна разходка с кон, нивото на хормона окситоцин, който отговаря за доброто ни настроение, се увеличава многократно. Често се случва след детето да се качи и майката или таткото, само, за да опитат, и толкова да им хареса, че да ни станат редовни клиенти 🙂

Радостна мама: За финал дай твоето послание към майките и към тези, на които им предстои да бъдат

Ваня: Децата имат нужда да общуват с животни, не ги лишавайте от това преживяване. Колкото по-близо до природата и животните растат, в толкова по-балансирани и отговорни хора ще се превърнат.


Ако искате да посетите конна база “Ахил”, адресът им е:
Гр. София, бул. „Симеоновско шосе“ и ул. „Буйново ждрело“
1444, в.з. Калфин дол
ahil@konnabaza.bg

https://sofia.konnabaza.bg/
+359 895 686 019

А тук можете да видите и усетите мястото:

https://www.youtube.com/watch?v=paIv7lPUZJ4&feature=youtu.be

Надявам се и ние с Боян и Деян скоро да посетим, за да се порадваме на кончета, природа и различно изживяване. Конната база вече работи, но можете да им се обадите, преди да посетите,

#RadostnaMama

https://www.instagram.com/p/ByURO9rjHWN/?utm_source=ig_web_copy_link

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments

На море с две деца

Затворен комплекс срещу градски курорт През юни и юли бяхме на море с децата на две тотално различни места. Първият път избрахме затворен комплекс с ...