Как да си #RadostnaMama в 12 стъпки

0

За всеки месец по една или пък 12 за всеки ден,

ти решаваш дали да си радостна мама или изморена, изнервена и отегчена

Бъди здрава

Да бъдеш здрав означава постоянно грижа за тялото и душевността ти. Обикновено майките забравят за себе си покрай мисли за децата, дома и мъжа. Но всяка от вас вероятно вече знае, че ако тя не се погрижи за всички, домът буквално се разпада, било то с хаос в хола, мизерия в кухнята, сополи при децата, глад у мъжа и мрънкащи големи и малки на всяка крачка. За това, мили майки, първо се погрижете за себе си.

Вземайте витамини или пък имуностимуланти в студените сезони, пийвате вино и хапвайте мед. Обличайте се подходящо и не оставяйте на случайността да ви събори.

Що се отнася до душевното и психическото ви състояние – понякога то е дори по-важно от физическото.

Посядайте.

Дишайте.

Мислете си хубави неща, дори си представяйте картини на места или неща, които желаете.

Мечтайте.

Когато се изнервите, спрете! Поемете въздух! Помислете кое и защо си заслужава. Кое има смисъл и за какво няма никаква нужда нито да мислите, или пък да правите скандал, да викате или да се разстройвате.

Сълзите са забранени! Пуснете ли ги веднъж, те лесно си проправят път пак и пак 🙂

Веднага щом усетите, че унивате, изморени сте до болки в тялото или сте недоспали, вземете мерки.

Ако вие не се погрижите сама за себе си, няма кой да го свърши вместо вас. Вие трябва да сте си най-важна, за да сте максимално полезна и любяща за всички около вас.

Бъди красива

Бебето не спи, все плаче за нещо, мъжът го няма, прането чака, манджата е на котлона, а вие нямате време да смените пижамата с друга или да си измиете зъбите. Звучи ли ви познато? На мен не. Изобщо не допускам такива ситуации, защото зная кое ми е важно. Искам да съм радостна, щастлива и красива. Подреждам приоритетно.

Събуждам се. Винаги след бебето / децата /. Никога не ставам преди тях, за да направя закуска, да пия кафе или да правя нещо, което не ми се прави в 6 часа сутринта.

Отивам в банята, преобличам се и после се заемам с децата. Има случаи, в които това е невъзможно, защото са зверски гладни или памперсът е за смяна. Добре, тогава отлагам с около 10 до 25 минути. И пак го правя. Не стоя цял ден с пижама в нас. Гримирам се / не в истинския смисъл на думата / всеки ден почти без изключение.

Това, че няма да излизам. Че не е необходимо или че никой няма да ме види, изобщо не ми пречи. Красива съм за мен, за децата, за мъжа, когато се прибере <3 Красива съм, за да съм радостна и съм радостна, защото изглеждам добре. Размъкнати пижами и дрехи, немити зъби и коса не са мен. На теб допадат ли ти? Само за косата ще добавя, че се случва да я оставя по-мръсна някой път, но я връзвам по начин, който да не личи много, слагам шапка или пък диадема и пак успявам да се чувствам добре с нея 🙂

Обличай се хубаво

Майчинството не е повод да си стоите все у дома и все с анцузи и клинове. Това, че не ходите в офис, не обикаляте по важни срещи или не пиете кафе в най-лъскавите барчета, не значи да се занемарите и да забравите кога сте изглеждали готини и секси. Имате още корем, бедрата са понаедрели, талията се е загубила, бузите са по-пухкави? И какво от това? Обличай се хубаво! За теб, за децата, за мъжа, за майка ти, ако щеш. За продавачката в магазина или пък за фармацевта отсреща, избери си причина, но се обличай добре. Подчертай всичките си плюсове, скрий това, което те дразни или тревожи. Същото се отнася и за децата. Обличай ги добре и за дома, и да не ги вижда никой, не им слагай дрехи, които самата ти не долюбваш. И без друго растат толкова бързо, ако имаш любими, обличай им ги. Недей ги пази за празници или за навън. Контете си се вкъщи и бъдете радостни заедно.

Храни се редовно

Храненето понякога се превръща в лукс, който води пък до постоянен глад, или до ядене на пълни боклуци и съответно качване на килограми. Бебета ядат на всеки три часа, а вие кога го правите? Нещо на крак, каквото има в хладилника, някоя бисквита, филия с нещо и хайде обратно към задачите.

Не!

Храни се добре, правилно или вкусно, здравословно или редовно, както искаш го наричай, но не пренебрегвай храненията си. За някои яденето носи радост, за други е необходимост, а за теб задължение. Болестите само чакат някоя гладна майка, за да запълнят стомаха й:)

Изгради и навици, прави си храна, докато някой спи или вечерта, когато бащата или бабата са у дома. Намери начин да имаш хубава храна и лесна за консумация. Не се оправдавай, че нямаш време, че все нещо изскача.

Ако децата не искат да ядат, ти какво правиш? Молиш ги, приготвяш им любима или нова храна за тест, използваш тайни и тънкости, с които да ги примамиш. Съветвам те да приложиш същите тактики и за себе си. ЯЖ! И пий много течности, защото радостта на майката идва от енергията, а тя пък идва от храни и напитки.

Отделяй време за мъжа си

Станала си майка с и благодарение на мъжа ти. Радостна си пак благодарение на него. Това автоматично означава, че трябва редовно да се грижиш за него и вашето общо щастие. Вие сте били преди децата, ще ви се наложи да се съхраните и след като те поемат по своя път. Не забравяйте за другите в името на децата. Мъжът е важен! Отдели му време, не си измисляй причини да му се сърдиш или караш. Някои се справят по-добре от други с бащинството, но в края на деня си напомни защо си избрала точно този мъж да бъде баща на твоите деца. Той е твоят личен и надявам се ненасилствен избор, така че се погрижи за радостта му. И да, ти трябва да го направиш, не се извинявай с думи като “Защо той не направи нещо! Защо той не измисли нещо!” Вероятно няма да го направи, дори и да му минава през ума. Жените сме по-организираните, по-емоционалните, по-силните и креативни в нашата връзка, нека групово се възползваме от тези ни дадености. Отделяй време за мъжа си! Прави редовно секс с него! Изглеждай добре за него! Стимулирай го и той да бъде по-добър за теб 🙂

Забавлявай се с приятелки

Помниш ли кога за последно пи вино или кафе с твоите приятелки? Без деца и без да си говорите за тях? На мен ми се случи преди десетина дни. И беше супер. И се опитвам да го правя редовно. Дори да водя бебето с мен, пак се забавлявам с приятелки. Защото ние сме социални същества и няма как да сме радостни сами за себе си. Чувайте се, виждайте се, измисляйте си събития и си ги правете или посещавайте. Каквото и да става, не губи хубавата връзка с приятелките, защото те са източник на мега радост и положителна енергия.

Опитвай нещо всеки месец или когато ти се отдаде възможност

Няма нужда да скачаш с парашут или пък да пробваш нов вид наркотици. Не! Говоря за съвсем обикновени неща. Да сготвиш нещо различно, да отидеш на ново място, да оставиш децата, при все, че си мислиш, че никой друг не може да ги гледа като теб. Да опиташ ново хоби, да пътуваш в чужбина с деца или пък нещо, което би те заредило, а не изтощило. Опитвай. Бъди отворена за новото!

Избери си хоби и го практикувай редовно

С децата в къщата всички хобита нямам мигновено биват забравени. Особено в началото, когато не знаеш къде си, как да храниш, кога да спиш и какво да облечеш. Този период минава така бързо, че нямаш оправдание да не правиш нещата, които обичаш. Не бива децата да ти тежат и да са пречка, за да живееш пълноценно.

Рисувай, готви, ходи на спорт, гледай сериали или чети любовни романи. Всичко това може да се случи с малка организация и силно желание. Аз обичам да казвам на съпруга ми: миенето на косата е лукс, за който ще се боря със зъби и нотки винаги! Бори се и ти за твоите любими дела. Няма нищо по-зареждащо да знаеш какво обичаш и да намериш начин да го правиш.

Живей с децата, а не въпреки тях

Нямам време. Имам да свърша сто неща. Познати ли са ви тези думи и мисли. Ето ти идея – помисли какво би правила точно в този миг, ако го нямаше бебето или децата? Сега помисли как да го направиш с тях? Сигурна съм, че има начин. Ако няма, просто го отложи за след време и помисли за второто нещо, което би направила, ако ги нямаше малките. Е, стига си търсила оправдания. Просто започни да живееш пълноценно с децата, а не въпреки тях. Да. Фризьор, кола маска и маникюр е трудно с деца, но веднъж – два пъти в месеца можеш и да ги оставиш. Аз говоря за ежедневните ти дела, които да вършиш с тях. За себе си аз съм намерила вариант с раницата, в която нося постоянно Деян. Тежи ми и раницата, която нося на гърба с всичко необходимо за него, но когато имам възможност да съм навън, да върша всичко, което бих правила и без него, то какво са едни 10-15 килограма повече на гърба и гърдите ти 🙂

Не забравяй да мечтаеш

За 2019 имам няколко желания, цели и мечти. А ти? Имаш ли си тайна или явна мечта, към която да се стремиш, за която да ангажираш всички около теб. Мечтите ни извисяват, карат ни да сме амбицирани и да мислим позитивно. Мечтите са тези, които ни развиват и дърпат напред. Не се заривай с толкова битовизми, че да забравиш мечтите си. Дори и да не са за 2019, мечтай за 2029!

Поставяй си високи цели

Ти си майка! Ти си пример за децата, коректив на мъжа, вероятно вдъхновение за околните. Поставяй си високи цели, развивай се емоционално, физически и професионално. Майчинството е чудесно време за размисъл, за нови идеи, за поставяне на бъдещи цели. Майчинството е повод за радост и ние сме длъжни да го използваме максимално полезно за самите нас като личности. Особено ако усещаш, че затъпяваш покрай бебето или малкото дете, което гледаш у дома. Чети, интересувай се от други теми, децата ще пораснат и без мислите ти да са 100% насочени към тях. Дори може да им направиш услуга като имаш и свои лични цели, изключващи децата. Имай план за действие за тях, но и за себе си, защото майчинството в България е дълго, но не е за цял живот. Поставяй си цели и след като тръгнат на ясла, градина, училище или университет, защото няма кой да ти държи ръката всеки ден и да казва “Мамо, ела! Искам с теб” 🙂

Следи редовно #RadostnaMama в Instagram и Facebook за ежедневни идеи и доза позитивни постове

Радостна мама е процес и начин на мислене. Не е моментно състояние, не е постоянно усещане. Имам лична кауза за повече радостни майки, за по-малко депресия в трудните мигове с децата и мъжа. Искам да показвам всеки ден защо сме и как да сме още по-радостни. Защото майчинството е благословия. Няма значение дали си родила или осиновила, дали гледаш твоето или детето на твоето дете, майчинството е мисия. Нашата мисия е да създаваме личности, да показваме добри примери и да градим бъдеще. Всички искаме радостно и светло бъдеще, нали?

Това са моите 12 предложения за #радостнамама. Споделете ми и вашите, за да направим огромен списък и така заедно да създадем общност от радостни майки 🙂

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments