Как да си направиш детски кът „На терасата“ стъпка по стъпка

0

Вкъщи имаме три тераси и никога не съм излизала на нито една от тях ей така без причина, да погледам, да постоя, да пия кафе или да чета книга. Някак ми бяха напълно излишни до преди дни, когато реших, че една от тях ще се превърне в детски кът и ще го кръстя “На терасата”. Тя е голяма не повече от 4 кв метра и все пак си мисля, че са достатъчни за всичките ми идеи.

Не броя колко дни не сме излизали с Боян / 4 г / и Деян / 2 г / и докато чакам да отворят яслите и градините, да изпратя децата да се забавляват и учат там, а аз да си полежа ей така без никакви угризения, реших да се захвана с нов домашен проект, който да ни донесе повече настроение, слънце и още едно помещение, в което да прекарваме време заедно.

Набързо измислих какво искам да се случи с малкото ни пространство, прегледах Pinterest за идеи и почти нищо не ми свърши работа от там, затова просто си набелязах от какво ще имам нужда и при интерес можете да видите колекция ми там:

  1. Мрежата за оградата взехме от Mr. Bricolage за 75 лв спрямо нашите размери. Зелена и отдалече изобщо не се забелязва, а отблизо изглежда някак естествена, сякаш е била там и преди.
цена 75 лв

2. Трябваше ни маркуч, за да мия терасата лесно и удобно, а не да мъкна кофи вода от банята, затова взехме най-елементарния от Praktiker за 6 лв, но сгрешихме, защото нямаше накрайник и не пасна на нашия смесител в кухнята. Добре, че мъжът има инженерна мисъл, та реши проблема, макар и съвсем примитивно.

3. За пода решихме да ползваме мекия пъзел, на който децата прохождаха. Преди това умувах за зелена изкуствена трева, но реших, че няма да е готина за боси крачета, много ще се цапа, трудно ще се чисти и т.н. След това преглеждах дървени плоскости, но ми се видя ненужно и се върнахме на мекия пъзел, който е шарен и мек, лесно се чисти горе и е приятен за сядане и ходене. А и без друго не го ползваме.

4. Пясъчник поръчахме от Praktiker, като тук водещата мисъл беше да се занимават повече от 3 минути, да е подходящ и за двете деца, да има покрив и скамейки за сядане, да се побере на терасата ни. Всичко това намерихме в този модел от Praktiker за 119 лв. с размери 38 Х 115 Х 115 см. Той е без дъно и решихме да купим обикновен найлон, който закрепихме за пясъчника със специален телбод, за да не изчезне пясъка, преди да сме го изиграли 😀

Цена 119 лв, доставка 20 лв
Сглобен е в хола, а после го пренесохме на терасата

5. Пясъкът, който ще напълни този пясъчник, е около 300 кг, затова решихме да се задоволим с наполовина пълен и купихме само 150 кг. Специален е и се казва „детски пясък“. Цената му е около 6 лв за 25 кг. Поръчахме от Bauhaus и мъжът ми отиде да го вземе от там, защото струва 36 лв, а доставката – 70 лв. Той се върна доста впечатлен от магазина, в който влязъл директно с колата, цялата поръчка била готова, натоварил и си тръгнал, защото бяхме платили онлайн.

Детски пясък, 6 лв, 25 кг

6. Тебешири поръчах от Praktiker, защото реших, че ще им позволим да рисуват по стените на терасата, а после ще им давам водни пистолети да си мият стените. Двойно забавление и двойно повече занимания. Пистолетите взехме пак от там.

7. С водни боички мисля да рисуваме на пода, където не е покрито с мек пъзел / около пясъчника / и ще повторим процедурата по миенето. Но дори и да не измием, не виждам никаква драма всичко да е изрисувано, само дето на следващия ден няма да има празно място за нови творения 😀

8. Семена и саксии поръчах от botanika.bg и много се изкефих, че дойдоха за ден с наръчник за начинаещи, защото никога не съм сяла, садила или посягала към семена. Взех босилек, невен, морковчета и репички. Боян ги засади всичките. Ако не се получат, той ще е виновен 😀 И да не забравя, че доставката при поръчка от Botanika.bg е безплатна, а след регистрация за бюлетина им ще знаете през април както точно и как да посадите.

Боян посади сам всички семена от botanika.bg

9. За настроението на децата и най-вече моето лично подготвих флагчета, които окачих на два реда, а в следващите дни ще добавя още декорации по стените, за да ни е още по-весело и усещането да е като в детски кът. Аз направих банер с различни размери триъгълничета като разпечатах на цветна хартия. Файловете за тях можете да свалите безплатно тук: https://thefairyprintsess.com/wp-content/uploads/2019/10/Triangle-Banner-Template-Set.pdf

www.instagram.com/radostna

За следващите дни си мисля, че ще има игри с рисуване на фигурки, ако успея да измисля такива. Игри с леген и вода, ако се стопли достатъчно, но дори само гледане на колите, пръскането им с водни пистолети е доста голяма забава.

За мен добавих 2 шарени възглавнички, които съм купувала от Икеа преди много време за външно парти на тревата, а сега ми пасват чудесно на терасата, защото при нашите диви момченца не бих сложила стол, масичка или нещо, на което да им хрумне да се покатерят.

Към този момент емоциите са силни, децата се радват да са навън, защото никога не са излизали на терасата до сега, гледат колите, хората и крещят като обезумели. Сякаш имаме маймунки в клетка, които дълго са били държани под тъмна завеса 😀

Ако искате да видите финалния резултат, как играят децата, колко пясък е останал след дни в пясъчника и как се справям с мизерията отвън и после вътре, елате в профила ми в инстаграм и ме питайте всичко, което ви хрумне за детски кът “На терасата” / #детскикътнатерасата /:

https://www.instagram.com/p/B-usnaqjCNY/?utm_source=ig_web_copy_link

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments