Какво е вашето дете – орхидея или глухарче

0

Ако не ви се чете, ето линк към интервю с мен по повод книгата:

http://bnr.bg/horizont/post/101178318

Преди време от издателство Софтпрес ми подариха книгата на проф. д-р Томас Бойс, който говори за детска психология и разделя децата на орхидеи и глухарчета.

Прочетох я и на този етап си мисля, че в нас имам едно глухарче и една орхидея, с която и сега се справям трудно, а за напред изобщо не зная как ще е:)

Тази книга преобръща представите ни за децата, психологията и гените.

Все си мисля, че децата в една среда трябва да си приличат, дори да са еднакви, но се оказва, че има толкова фактори, които влияят на развитието им и в една среда, с еднаква грижа и любов, с едни и същи родители – децата поемат по съвсем различни посоки на развитие, като някои могат да бъдат пагубни за тях.

Ето и някои изводи и наблюдения, които наистина ме впечатлиха:

  • обект на книгата са деца в предучилищна възраст от Америка, но и маймуни, както и някои индиански племена, дори на мишки
  • после продължват изследвания на тези деца като възрастни
  • неродените бебета усещат външната среда и започват да се подготвят за нея още в корема, това се нарича условна адаптация и предопределя в някаква част поведението им
  • децата, които усещат проблеми в семейството през първите няколко месеца или години от живота им, подсъзнателно се опитват да ускорят репродуктивното си развитие и да направят свои деца като това е път към опазване и разпространение на гените им във враждебна или проблемна среда. Това е причината момиченца от проблемни семейства да получават първия си цикъл по-рано, да започват много по-рано половия си живот.
  • Има уникална прилика между децата на хората и малките маймуни, при които се извличат едни и същи изводи за орхидея или глухарче
  • Майката играе ключова роля със своята грижа. Тези, които обичат, милват, поощряват и активно се занимават с децата си имат по-успешни и и с по-добро социално поведение деца, докато тези, които пренебрегват, обиждат или наказват децата си има по-голяма вероятност да отгледат по-проблемни деца.
  • Дори майките мишки, които по-малко се грижат за децата си, предопредлят поведение то на децата мишки и се наблюдава, че при нехайни майки мишките имат спешна нужда от размножаване и в същото време имитират повдението на майките си – отново са нехайни майки
  • При маймуните, а после и при децата се забелязва, че тези с по-топло дясно ухо имат повече грижи при адаптация, по-проблемни са и по -емоционални и реактивни към новости и предизвикателства. Това са децата орхидеи и са 1 на 5 от всяко. Всичко това е свръзано с дейността на мозъка и по-активна дясна част.
  • Тези с по-топли леви уши са по-малко чувствителни към външните фактори на средата и по-лесно приемат промените

ОРХИДЕЯ ИЛИ ГЛУХАРЧЕ

  • Орхидея е по-чувстително, деликатно, емоционално и свръхреактивно дете, което поставено в лоша среда може лесно да се пречупи, но живеейки в просперираща среда може да достигне страхотни успехи и постижения.
  • Орхидеята в най-чиста форма е: беззащитно в психолохически план, реагира остро на физически фактори на живота, влияе се силно от социалната среда, при някои дори се изрязва в болки в коремчето или другаде, т.е. социалните грижи водят до физическа болка.
  • Децата орхидеи или боледуват страшно много или доста рядко като това зависи от количеството стрес, на което са изложени у дома или в училище.
  • Наблюдение в детската градина и как играят децата лесно може да се установи кое дете към коя група спада и къде е в йерахрията, която децата си създават по време на игра
  • Орхидеите боледуват повече, наблюдава се дори , че честото отстъпване в игрите и комуникацията е в пряка връзка с болестите, които децата после изживявт като депресия, настинки и прочие
  • Децата орхидеи се страхуват от всичко ново и неочаквано, за това е така важно за тях да се изгражда режим, всичко да е в рутина, да е предсказуемо и познато
  • Глухарче е онова дете, което оцелява при всякакви условия и почти не му влияят на развитието
  • За глухарчето няма значение в какви условия вирее

Какво да правим с децата орхидеи, а и не само с тях

  1. Да изграждаме хубав режим, всичко да е познато и очаквано, комфорт на обичайното.
  2. Постоянна и неизменна родителска любов и внимание, поощрение и подкрепа, време с детето. Някои твърдят, че времето с детето е силно намалено, за това се стремят към качествено малко време с него, но реално това няма много смисъл, защото ти не знаеш с едно дето кога и кое ще е качествено за него, има кратки мигове на емоция, която просто се случват, без да са планувани. Вниманието и подкрепата намаляват значително рисковете от отклонено поведение при подрастващите като наркотици, престъпност, и други подобни. Семейната среда с двама родители е най-благорпиятна, без оглед на това дали са мъж и жена или пък еднополови.
  3. Добре е родилите на деца орхидеи да са от тези, които разпознават и уважават различията, без да съдят, а като подкрепят, за да не развият децата комплекс за малоценност още от малки. Важно е родителите да стимулират въображението и самочувствието на децата, да развиват техните таланти и да им се радват.
  4. Подкрепа и разбиране, търпение и хубави оценки от страна на родителите, защото децата орхидеи се влияят най-силно от тях.
  5. Постоянно трябва да се наблюдават тези деца, за да се знае кое събитие да избягват, кое ги забавлява и кое наранява, кое ги плаши и как предваварително да се справим с тези страхове. Хем трябва да ги защитваме, хем да ги провокираме да се справят както могат.
  6. Игрите са много важни, не само при тези деца. Но при орхидеите трябва да се наблегне на игра, фантазия и забавление с въображение. Неслучайно психотерапиите с деца почти винаги се провеждат под формата на игра, това е подготвока за живота после.

За финал ще кажа, че вече още повече наблюдавам Боян и Деян, гледам как реагират в различни ситуации, за да зная аз какво да правя след това или дори преди такива моменти. Усещам, че Деян е много по-чувстителен, много по-страхлив и предпазлив, както и боледува доста повече.

Радвам се, че прочетох тази книга още в началото на моето майчинство, докато Боян е на 3, а Деян на 1, за да съм още по-осторожна в комуникацията си с децата и да си обяснявам някои феномени с наука, а не с лудост и лиготия 🙂

Книгата можете да видите тук: https://www.soft-press.com/book/1350/,

aко ви вълнуват и други книги, следете профила ми в инстаграм за още информация и предложения от мен,

#radostnamama

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments