Седмична програма и меню за деца от 2 до 6 години по време на изолация

0

Тази изолация ме изненада и не бях подготвена да гледам децата 24/7 и то само вътре. Първата седмица минахме в напасване на програми, логистика по стаите и изграждане на горе-долу някаква програма за семейството – гледане на деца, работа, готвене, битови задачи. В началото на втората седмица реших, че е добре да имаме някакъв план, програма за деня, меню за ядене, по-ясно определяне на часове и занимания, за да има регулярност, повтаряемост и очакване от децата и нормалност за нас възрастните. Децата са много малки да спазват режим и програма у дома, но това не пречи да имам някакво разписание и когато всички излезе извън контрол и настане пълен хаос, да се върна към написаното, към плануваното, към някакво спасение 😀

Боян скоро ще навърши 4, а Деян скоро ще стане на 2, така че програмата е съобразена с Боян, за да може да е интересна и за двамата. Дори е за по-големи деца, защото източниците ми го налагат, а те основно са:

  • учебната програма на Боян в държавната градина, която посещава
  • Ucha.se
  • менюто от последния месец в градината и яслата на децата
  • Cleverbook.net като създател на карти за игра по възрасти и информацията в тях
  • The Little Gym Sofia – за спортни занимания, съобразени по възраст
  • английски и руски ще импровизирам, но Jolly Phonics познавам от Kidsville, така че ще ползвам и тази програма. Намерих и готини клипчета в Youtube канала на Рики с уроци по руски за най-малките, които със сигурност ще ползвам – линк към тях тук.

Преди да споделя нашата програма и меню за децата ни, моля да имате предвид че ние разрешаваме екрани, но не ги насърчаваме да гледат редовно. Менюто им е на база храните, които харесват и ястията, които ядат в яслата и градината. Вкъщи почти нищо не е забранено и не следваме някакъв специален здравословен режим.

Тук ще видите програмата, която създадох и накратко ще ви разкажа за нея:

В pdf можете да изтеглите от тук и да разпечатате или да ползвате за вдъхновние: https://mama.radostna.com/wp-content/uploads/2020/03/programa_za_izolaciq_deca_2_6.pdf

Децата не спят на обяд и затова лягат между 19.30 и 20 часа.

Доста са активни и се отегчават бързо, затова всичко е под формата на игра.

В Уча.се има програма по български език, математика и околен свят за 4-та група, което е за доста по-големи от нашите, но прегледах доста от клипчетата и избрах по-достъпни от тях, за да ги ползвам за нашите мъници като теми

Семейство,

Правила,

Пари,

Пролет,

Приказки,

Гости и приятели,

Професии.

От български и математика избрах теми, които да са съвсем до тях –

да брои Боян,

Деян да учи нови думи,

Боян да разказва приказки и т.н.

До 29.03.2020 всички ресурси в Уча.се са пуснати за безплатно свободно ползване. После абонаментът е около 15 лв на месец.

Боян посещава Латино и Народни танци, Английски и Руски език в градината, така че включих и тях в програмата ни. Има Музика, която през ден осъществяваме с конферентен разговор с тяхната учителка от градината на платформата Zoom.us, която ползваме безплатно. Учителката пее, свири и ги учи на нови песни и инструменти, а децата могат да се видят и поговорят.

Картите на CleverBook.net използвам за ориентир за основни теми за учене по възраст, както и за занимания с игрите им за най-малките.

http://bit.ly/AzUchaDeyan

The Little Gym София предлагат ново видео всеки ден в Youtube канала им, на български са и Боян ги познава, защото сме посещавали джима и е доста по-забавно и интересно за него, пък Деян повтаря всичко след него.

От физическите занимания – почти всички са делегирани на баща им – футбол, баскетбол, топки и гонене, след работа баща им ги “разтичва”, не че преди това не са тичали и карали тротинетки вкъщи като луди 😀

Що се отнася до другите игри, обикновено те си ги измислят сами и им трябва по една лъжица, балон, топчета, кубчета или каквото имат под ръка. Любими игри са им лего, кули, къщички за строене, влакчета, дървени пъзели и плодве за магазин, ремонт на всякакви повредени неща, криене и гонене, игра на чашки, а аз черпам допълнително идеи от хаштага на https://www.facebook.com/1minmama/#днесиграемна + различни други източници, които сега бълват от предложения.

Когато се изморят или отегчат, пускам им телевизор или таблет, обичат да играят на няколко игри:

My talking Tom – хранят го и го къпят, галят го и го бият

Robots – строят роботи и после събират звезди с новия робот

My car – рисуват коли, мият ги и после тези коли пътуват

Christmas Coloring Book – Оцветяват картинки

Dinosaurs – Боян прави пъзел с динозаври

Освен това Боян гледа Пипи Дългото Чорапче – сериала, Mr. Bean – анимацията, а Деян Шрек и Спайдърмен.

По време на игрите им заедно – да се гонят, крият, строят кули, играят на лего, война или друга безумна ролева игра, аз готвя, зареждам съдомиялна и простирам. Чистенето е заедно с тях – давам им да държат прахосмукачка, парцали, дезинфектанти със затворени капачки, които симулират, че пръскат.

С Боян готвим чат-пат заедно, тогава Деян е с баща му или гледа някоя серия на Шрек – може да видите #каквоготвяднес тук и тук.

В момента групите ми за събития и места за деца от 0 до 5 години в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна са пълни с предложения за игри, онлайн уроци и срещи, четене на приказки и физически упражнения, но лично мен ме натоварва целият този поток от информация, затова избрах да се спра на няколко канала, които да ползвам по време на изолация и децата да свикнат с тях, да ги познават и очакват, а не всеки ден да виждат различни канали и видеа, разнообразни занимания и още повече да се превъзбуждат. Всеки може да избере или пък да цъка каквото му падне, важното е, че в момента интернет е залят от много предложения и няма да скучаем за миг дори, което си мисля, няма да е излишно за кратко 🙂

Тук може да видите менюто, което изготвих за семейството ни на база вкусовете на децата и което дори и да не спазвам едно към едно, е отправна точка, към която да се връщам, за да не мисля и по тази тема.

Цялото меню в pdf можете да видите и свалите тук – https://mama.radostna.com/wp-content/uploads/2020/03/sedmichno_menu_2-6g.pdf

Ако и вие искате да си направите такова, препоръчвам ви да ползвате canva.com – най-доброто безплатно приложение за телефон и компютър, с което се превръщате за минути в дизайнер 😉 Аз лично ползвам него и Photoshop всеки ден.

В края на деня по принцип препоръките са за по-спокойни игри, за без екрани и спокойствие, но в нашата къща това не се случва. Добрата новина обаче е, че лягат и за 5-10 мин заспиват с приказка, измислена от мен. Последната седмица сме на вълна “магии, фокуси и небивалици”, които доста ги увличат. На база познати ми книги си съчинявам истории като „Матилда“ и „Вещиците“ на Ролад Дал, „Джак и Бобеното зърно“ и подобни доста ми помагат. До 20.30 часа най-късно са заспали и тогава започва денят за мен – книги, къпане, блогване, среща с мъжа и нормални разговори за възрастни:)

В следващите текстове ще споделя къде, какво и как пазаруваме, как съхраняваме храната и какви грешки допускаме в тази ситуация. Колко често готвя неща, които децата не ядат и какви решения взехме на база този опит, защото каквото и да правим ние не сме детска градина, не готивм като в кухнята там и нямаме колективното, което да ги накара да седнат да се хранят заедно и да изядат всичко от начало до край 😀

Боб яхния от седмичното меню на децата

Ще се радвам да споделите и вашите програми и менюто, да се обогатим и да видя други гледни точки, пишете ми в инстаграм, фейсбук или на мейла me@radostna.com,

https://www.instagram.com/p/B9_78R9DaZw/?utm_source=ig_web_copy_link

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments