Как да помогнете на детето ви да порасне с Монтесори – част 1 от поредицата “Ефективният родител”

0

Обичам тънки книжки, в които има толкова много знание и практически съвети, че ти иде да си я носиш като наръчник в дамската чанта всеки ден. Поредицата “Ефективният родител” на издателство „Клевър бук“ ми дава тази възможност. Вече прочетох трите, които са на пазара и нямам търпение да издадат следващите.

https://cleverbook.net/pomognete-na-deteto-vi-da-porasne-s-montesori + промо код radostna за 10% отстъпка

“Помогнете на детето ви да порасне с Монтесори” от Маржори Шнайдер е точно 80 страници, които се четат на един дъх, но пък се прилагат дни, а защо не и година наред. Всяка глава е така оформена, че да запомниш най-важното, както и да го приложиш в дома си заедно с детето, защото има съвсем практически страници, които да си прерисуваш, да копираш на скенер или просто да направиш веднага. За мен това е от ценно по-ценно, защото ми омръзна да чета книги за детското развитие и методи като теории. Липсваха ми книги с практическа насоченост, която ти казва “Направи това. Направи го така. После направи следващото” + картинки как точно да стане.

За Мария Монтесори няма да разказвам в детайли, защото ако темата ви вълнува, вероятно сте чели куп неща за нейните методи на възпитание и отглеждане на деца, защо е ефективна и кои са най-големите ползи от тях. Накратко ще ви споделя само кое най-много ми допада на мен от нея и което съм споделяла под различни форми като този пост в Инстаграм:

https://www.instagram.com/p/B8dhpx3jcBT/

В книгата на „Клевър бук“ виждам методите й на практика. Какви артикули ми трябват, за да оборудвам дома като

килимчетата й,

11 буркана за моливи,

светлинна масичка с точни указания как да си направим у дома,

карти за зоология и ботаника,

карти за думи,

за света и мястото ни в него и още и още.

Всичко конкретно, с указания и картинки.

Много ме изненадаха релефните букви, за които се говори при Монтесори и начина на писане с подвижната азбука. Лично аз не бях чувала или чела за този метод и в началото бях шашната, как така детето ще пише като пропусне сричката и ще премине от звук към дума, т.е. в началото ще пише фонетично, а правописът ще бъде въведен по-късно. За нас – децата, които не са обучавани по тази система – звучи налудничаво, но в книгата се дават съвсем разумни доводи защо и как се прави това, така че да сме спокойни всички ние като родители, че утре детето ни няма да е неграмотно, ако учи по този начин.

От книгата “Помогнете на детето ви да порасне с Монтесори” научих и за това защо е необходимо децата да изучават съзвездията от най-малки. Това ще го оставя като малка загадка за вас, ако все още не сте чели нищо за нейните методи.

Сигурно всички от нас, дори и тези, които никога не са се вълнували от отглеждане по методите на Мария Монтесори, сме чували за кухнята на госпожата. Как децата сами приготвят храната си и защо. Лично мен доста ме радва това и намирам куп ползи от прилагането му у дома, затова дори и да не следвам напълно нейните идеи, се опитвам да го правя с моите деца. В конкретната книга има точни указания как децата ви да започват да участват активно в кухнята от съвсем малки, какви прибори да му осигурите, как да не изпадате в паника, че ще се пореже, че разлее нещо или какво точно ще направи. Детето може всичко, стига да му покажете и да имате търпението да се научи само. Разбира се, трябва да подготвите:

малки съдове, може да са дървени или керамични, като при вторите рискът от чупене се увеличава, но и бдителността на детето също;

подвижна стълба, за да стига лесно до плота, шкафа или мивката;

четка, метла или други за чистене ще са му нужни със сигурност.

С други думи, това е книжка, която е изпълнена с толкова цвят, настроение и практика, колкото не съм виждала в други. Дава ни информация как да обзаведем стаята, как да обучаваме детето по различните направления, как да въведем писане, математика, ботаника, зоология, научни дейности според възрастта. Хареса ми и частта за въвеждане на дроби за деца на възраст 6+, както и таблицата за умножение, защото не съм фен на математиката, но ако някой ме беше учил по този начин, сигурно щеше да ми е по-лесно и приятно. И всичко това върви с конкретни материали, които можем да ползваме веднага като прерисуваме или изкопираме.

За финал ще споделя, че тази книга е малко “голяма” за моите деца, защото всички примери и картинки са за деца над 5 години, но има и общи положения, които можем да въведем от раждането на децата и да следваме като начин на мислене, възприемане на тях като личности и света около нас като безопасно място, за което ние лично сме се погрижили.

В следващи текстове ще ви разкажа и за другите две книги от поредицата “Ефективният родител” – “Помогнете на детето ви да развие своята самоувереност” и “Различните видове интелигентност: разкрийте талантите на вашето дете”. И трите са готини, защото показват практически задачи и идеи, които да приложиш веднага върху децата. Празните приказки липсват, което пък ни пести време и веднага се ориентираме кое е за нашето семейство и кое не е.

Тази и другите книги от поредицата можете да видите тук: https://cleverbook.net/pomognete-na-deteto-vi-da-porasne-s-montesori , а с промо код radostna пазарувате с 10% отстъпка за всичко на сайта www.cleverbook.net,

Радостна мама

https://www.instagram.com/p/B91SRpWpUOt/

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments