Какво е подкаст / podcast / и защо е важен за майките?

0

От началото на извънредното положение научих за много нови неща, изпробвах куп начини да съм радостна, да не полудея с две диви момченца в нас, но най-вече изслушах куп подкасти и аудио книги. Така слушалките станаха пръв мой приятел, с който ставам и лягам.

Ето защо днес ви споделям за подкаста – какво е, защо да го слушате, какви български има и каква ползата за вас.

Накратко: подкаст е като интернет радио, което можеш да си слушаш, когато искаш, тъй като епизодите или отделните предавания са на запис, а не на живо. Можеш да си свалиш епизодите на телефона или да се абонираш за канала, за да знаеш кога ще има нов. Като радио е, защото е аудио формат, но не се излъчва в реално време и това ти дава свобода да слушаш когато и където искаш. Може да е няколко минути с един водещ или часове с много участници. Освен в iTunes / Apple Podcast / можеш да слушаш подкасти в множество платформи за музика и аудио като Spotify, SoundCloud или директно от сайта на този, който прави подкаста. С други думи това е аудио съдържание на поискване – по темите, които искаш; във времето, когато ти харесва.

И сега дългата версия:

Думата подкаст идва от iPod & broadcast. През 2004 г бившият MTV водещ Адам Къри заедно с програмиста Дейв Уайнър създават програма, която му дава възможност автоматично да сваля интернет радио предавания на неговия iPod. После още няколко програмисти работят по идеята му и така се раждат днешните подкасти.

Иначе за аудио блогване се говори още през 80-те години на 20-ти век в Америка. Но в крайна сметка терминът “подкастване” се появява за първи път във вестник “Гардиън” в началото на 21-ви век.

Интересно е, че през 2017 г в САЩ са направили проучване и са преброили близо 42 милиона американци над 12 годишна възраст, които седмично слушат поне по един път подкаст.

За България не съм видяла подобни данни, но и тук не липсват подкасти. Голям списък с такива видях наскоро в този сайт: https://kakvonauchih.com/spisak-s-balgarski-podkasti/ , а самата аз съм фенка на няколко, които споменах в инстаграм профила ми www.instagram.com/radostna.

И след това кратко въведение за същността на подкаста дойде време да споделя защо да го слушате, защо е важен за вас и какво ще ви донесе:

  1. Музика може да си слушате винаги от куп източници. Тя е задължителна за настроение, танци, скачане и спорт, но подкастът не заменя музиката. Той я допълва.
  2. Всяка от нас има предпочитания за теми, интереси и нови неща, които иска да научи. Както вече разбра, на английски има стотици подкасти, а и на български, както и на редица други езици, не липсват. Винаги можеш да надградиш знания по твоята тема чрез подкаст, който да чуеш във време, когато ти е удобно, в поза, която можеш, на светло или тъмно, с децата или без, докато ходиш, играеш или пък миеш чинии. Можеш да чуеш световно известни личности, хора от медиите, звезди в различни предавания на подкасти. Да слушаш редовно епизодите на американски, немски или други радио станции, списания, платформи.
  3. Подкастът носи настроение, знание, връзка с любими водещи или личности, които създават съдържание точно за теб. Сега се сещам за официалния подкаст на Манчестър Юнайтед, в който можеш да чуеш футболната звезда Димитър Бербатов в открит и искрен разговор.
  4. Подкастът може да бъде толкова забавен, че да нямаш търпение за следващия епизод. Особено ако избереш да слушаш някой, който отразява твоята действителност по смешен начин, без да те обижда.
  5. С подаст можеш да се измъкнеш от постоянното детско мрънкане и безумни теми, с които те занимават децата нон-стоп, особено сега като сте 24/7 заедно. Слагаш слушалки, усмихваш се и кимваш, посочваш с пръст или клатиш глава, за да демонстрираш, че слушаш децата, а реално си на други честоти.
  6. Подкастът може да бъде прекъснат по всяко време, ако изскочи нещо по-важно, защото е на телефона ти, свален е епизодът или просто му даваш пауза, докато можеш да се върнеш към него отново, без да губиш нищо от това прекъсване.
  7. За мен подкстът е супер източник на вдъхновение, защото всеки ден чувам нови гледни точки, нови проблеми за решаване, нови смешки за повтаряне.
  8. Професионалните подкасти по теми, които са ти важни, биха могли да ти помогнат и в работата. Аз слушам за дигитален маркетинг и социални мрежи, за бизнес и възпитание на децата, докато готвя или сгъвам прането.
  9. Ако слушаш определен подкаст, несъзнателно можеш да станеш част от общност, която също го слуша. Да споделяте смешки, които други не разбират или да цитирате част от епизода, да се свържете по интереси.
  10. Подкастът за мен се оказа много по-яка форма от видеата в YouTube, които трудно гледам и трудно създавам, затова пуснах мой личен

Radostna Podcast

Неговата цел и мисия е да те усмихва, радва и да те учи всяка седмица на нещо ново, което самата аз съм разбрала случайно или с търсене. Засягам теми за семейство, деца, но най-вече за щастливи жени, които не се страхуват да си поискат още – още удоволствия, още свободно време за себе си, още красиви рокли, още сбирки с приятелки или пък още секс от мъжа.

Първите два епизода може да чуете тук:

Епизод 1: Трикове за радост в извънредно положение с деца

Apple Podcast – https://podcasts.apple.com/bg/podcast/radostna-podcast/id1509103773

Spotify – https://open.spotify.com/show/0kYVNe5rn9yfKhrcxgLYzQ

SoundCloud – https://soundcloud.com/radostnamama/radostna-podcast

Епизод 2: Безумни и смешни поводи за скандал с любимия – тест за жени

Apple Podcast – https://podcasts.apple.com/bg/podcast/radostna-podcast/id1509103773

Spotify

https://open.spotify.com/show/0kYVNe5rn9yfKhrcxgLYzQ

SoundCloud

https://soundcloud.com/radostnamama/bezumni-i-smeshni-povodi-za-skandal-s-lyubimiya-test-za-zheni

Който и подкаст да избереш да чуеш за първи, втори, пореден път, нека той ти носи нещо – забава, знание, настроение, нека допринесе за радостта в деня ти,

#RadostnaMama

https://www.instagram.com/p/B–Qv6DDa0v/?utm_source=ig_web_copy_link

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments