Какво да подарим за Раждане, Погача, Първи рожден ден, Втори рожден ден

2

Напоследък постоянно ми се налага да подарявам и получавам подаръци за бебета. Това ме радва и ме кара да правя списъци какво желая или какво ще купя за близките ми. Реших, че ще ви е полезно да видите моите предложения и идеи и да ви е лесно, когато ви се наложи да подарите или пък сами да изберете подаръците за своите мъници.

Започвам с раждането на бебето и изписването му. Обикновено там подаряват само най-близките и роднините, но за любимите приятели е редно да се помисли от рано. Чудесен избор за момиченца са малките

обеци на Pandora,

които служат и за символичен жест на любов и първото влизане в обществото на жените – продупчването на ушите. За майките почти всеки

талисман от Pandora е решение,

стига да имат гривни. Друг тип бижута като гривни и обеци също са готини подаръци, тъй като остават спомен за дълго, че се е справила отлично със задачата да роди детенце. За момченце най-готин подарък според мен е

меко одеалце с избродирано име на него.

Такива се правят в Textura, качеството е отлично, цените са високи, но пък могат да се завиват поколения бебета напред. Хубава идея за подарък даде моята кума –

сребърен сет за съхранение на първото зъбче, първия отрязан кичур коса и т.н.

За раждане и изписване най-полезните играчки са дрънкалки за най-малките, меки играчки тип плат, които бебето да си държи в ръката след някой друг месец, докато заспива, висулки за количката, както и чаша за кафе за майката, а бодитата никога не са излишни. Аз съм винаги ЗА дрехите, така че каквото и да изберете ще е готино, но да бъде съобразено със сезона, размера на бебето и предпочитанията на родителите като стил.

Когато Боян се роди, получих няколко позлатени и посребрени монети от банка с различни символи, както и позлатени лъжички с инициали. Това е са от онези подаръци, които остават за цял живот.

Лично за мен 40-те дни на бебето или Погачата му е много важен момент от майчинството. Майката има възможност да организира и декорира красиво събитие, да се облече и гримира извън рамките на ежедневните разходки с бебе и да събере най-близките си приятелки на раздумка. Погачите и на двете деца бяха вълшебни – в хубави заведения, с красиви маси, добри жени, които да орисат, вкусна храна и най-любимата ми част – страхотни подаръци. Ето какво получих и подарявам обикновено аз:

  • ако майката е по-близка роднина или приятелка подаръците са по големи като шезлонг за бебето, ергономична раница или активна гимнастика.

  • Дрехите обикновено включват боди с къс и дълъг ръкав, панталони и рокли за момичетата, понякога жилетки и по-специални атрибути като папийонки, шапки, панделки и аксесоари за коса.
  • За Боян пожелах от гостите да донесат книжки, същото сторих и за Деян – сега имам хубава и богата библиотека от над 50 книги, които децата да четат, разглеждат или да се опитват да късат 🙂

  • За мен хубави подаръци са и играчките, особено в началото, когато бебето няма никакви, а само след месеци ще му се играе вече с дрънкалки, ще лази на килимчета или ще се опитва да достигне лаещо куче.Готина и практична идея е тортата от памперси, която влиза в употрба веднага, а съпъстващите подаръци в нея като пелени, бодита, чорапи, одеалце са неизменна част от ежедневието на бебето. 

    Първият рожден ден е преломен момент в развитието на детето и в емоциите на родителите. Обикновено се прави голямо парти, от което току-що проходилото или още лазещо дете нищо не разбира, но родителите са щастливи и горди с мъника си. Подаръците там са с по-голямо разнообразие, защото то вече се храни и може да подарите:

  • стол за ядене;
  • всякакви приспособления за хранене – специални чинии, чаши, дори вилици и ножове с лъжици, които да не са пластмаса;
  • играчките вече включват топки, плюшени любимци, занимателни книжки и играчки от Djeco, колело, което се бута от възрастен, кола за каране, която пак родителите бутат и всякакви дървени занимания за дърпане, редене и строене;
  • за дрехите отново има повече разнообразие, тъй като някои деца тръгват на ясла тогава и изискват от тях да са облечени в лесни за събличане дрехи, а на родителите им писва да пазаруват само анцузи и клинчета, но все пак можем да добавим ризи, панталони, тиранти, шапки, жилетки, якета, елеци.
  • И по този повод може да подарите нещо за спомен като гравирани предмети, албуми за снимки с персонализирани страници или нещо друго с името на детето.
  • Или най-лесно е да вземете ваучер, но пък детето няма да му се зарадва със сигурност:) 

Вторият рожден ден вече е доста по-осъзнат за детето и родителите се превъзнасят още повече. И по този повод подаръците не са по-различни от първата годинка, но тук можете да надградите с:

  • огромни плюшени играчки, към които децата се привързват или пък играчка любим герой, както Боян е вманиачен по Мики Маус;

  • столовете за хранене също се развиват с детето и то вече може да има нужда от такова, което расте с него. Малко са скъпи, но пък са чудесен пример тези на Stokke.
  • Играчките включват тротинетки, колела, батути или пък книжки за оцветяване, за залепване на стикери; играчки за учене на цветове, форми и числа, като тук най-хубави са дървените и добрата новина е, че могат да се ползват от следващите деца в семейството.
  • Музикалните инструменти като барабани, свирки и всякакви дрънчачщи неща са друга възможност за радост на детето и страдание на родителите 🙂
  • Дрехите винаги са опция, като отново съобразете със сезона и стила на детето.
  • В този период за момчетата изключително важни са камиони, самолети, багери и самосвали, линейки и пожарни коли, докато момичета търсят колички и кукли, кухни и плодове за рязане на две.

Спирам до тук, защото на този етап говоря от личен опит и знам само до 2 годишна възраст, но като бонус мога да кажа, че скоро отиваме на рожден ден на тригодишно момченце и той ще получи дъска за рисуване от нас + LEGO, защото знаем, че тези подаръци носят истинска радост на по-големите.

Давайте и вие идеи за подаръци, които бихте искали вашето дете да получи или пък вие редовно подарявате.

#RadostnaMama

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

2 comments

  1. Pavlina 2 януари, 2019 at 00:15 Отговор

    Прекрасни идеи, много благодаря! А дали можете да кажете откъде са играчката с цифрите и играчката с кутиите и животните?
    Благодаря!
    Павлина

  2. Паола 6 февруари, 2020 at 09:58 Отговор

    Страхотна статия. Аз съм поръчвала няколко пъти от beboche.bg и съм много доволна, майките винаги остават впечатлени. Разгледайте, имат много сладурски подаръци за бебенца!

Post a new comment