Списък със зъболекари за деца в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Асеновград и Смолян на база препоръки от майки

0

През февруари 2020 г. заведох Боян и Деян за пръв път на зъболекар. Големият беше на 3 и половина, малкият на 1 и половина. Проучвах доста преди да избера къде точно да ги заведа, защото знаех, че първият път ще е определящ за следващите случаи, а и вече виждах петънца по зъбите на Боян, така че бях сигурна, че има кариеси, което означава лечение.

Направих запитване сред познати и непознати майки в инстаграм профила ми и след всички идеи и предложения, които получих се спрях на дентална клиника Бонев: http://bonevdentalclinic.com/. Причините за това бяха следните:

  • препоръката дойде от майка на 3 деца, с която имаме сходни представи за отглеждане и визия за живота, затова бях склонна да й се доверя;
  • близо до вкъщи е;
  • работи със Здравната каса;
  • цената за упойка не е 1500 лв, както в друго известно дентално студио за което чух;
  • прегледът на дете не е 100 лв, както в същото студио от горния ред;
  • на снимките изглеждаше приятно, дори луксозно, а лицето на лекарката излъчваше спокойствие и увереност, че може да се справи и с трудни деца.

Запазихме час и отидохме цяла делегация. Двете деца, аз и мъжа. Още от входа разбрах, че тук децата са добре дошли, персоналът има подход и детето със сигурност ще получи подарък накрая. Точно така се случи.

Бяхме се уговорили да направим по един преглед на четиримата. Първо таткото, после Боян, след това аз и накрая Деян. Такъв ред определи Боян.

Доктор Бонева определи кой какво има и какво лечение ще следва. Измислихме, че най-добре ще бъде да разредим посещенията. След 10 дни да направи първата пломба на Боян, защото в устата на Деян нямаше нищо за лечение.

На втората среща се случи и първата манипулация в устата на детето. Аз бях по-стресирана от него, защото не знаех как ще реагира, изначално не е фен на лекари, но всичко беше чудесно. С една почивка от няколко минути докторката успешно направи пломба на детето, а после му даде цяла кутия с играчки, от които да си избере подарък.

Никога не разрешавайте на децата си да докосват плювалника, защото дори и перфектно почистен, той е „червена зона“ в кабинета!

След това дойде Коронавирусът и не успяхме да отидем на зъболекар. Сега предстои следващо посещение, което плануваме да се случи, когато аз отида за моето лечение, Боян да дойде като придружител и само да наблюдава, а после да запазим отново час за него. Процесът е бавен, труден и на моменти доста напрегнато, но с увереността и професионализма на лекарите, всичко е възможно. Алтернативата беше да го приспят и да му направят всички зъби наведнъж, но на този етап не ни се иска да стигаме до този метод, а и той се държи добре на зъболекарския стол.

И сега към препоръките на майките за зъболекари в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Асеновград и Смолян. Попитах 68 родители на деца от 0 до 14 години от цяла България къде си водят децата на зъболекар и те ми казаха. Това не е представително проучване. Това е едно питане от майка за майки, което се надявам да ви бъде полезно, ако сте решили за пръв път да водите децата си на зъболекар, което между другото в Германия се случва на 6-ти месец задължително.

Тук препоръките са за след първата годинка или след появата на първото зъбче, като лекарите дават указания за почистване на венеца и зъбите. За цялостната устна хигиена и профилактика на децата. Лично аз съм чувала за гелчета за детските зъби, които предпазват от кариеси, но не съм виждала и не съм прилагала на децата ни.

Може случайно да се окажете в този град и детето ви има нужда от зъболекар или просто да си имате един списък с клиники и стоматолози, които да проверите, когато му дойде времето.

Повечето от хората, които ми отговориха на въпроса “Къде водите детето си на зъболекар и защо” споделят, че вярват на препоръки от приятели, проверили са в интернет и пак са се върнали на думите на близки и познати. Търсили са добро отношение към децата, подход и не на последно място нормални цени. Точно това направих и аз.

Така че приемете този списък като препоръчан от приятели и може би няма нужда да споменавам, но за да няма въпроси – познавам само двама от тези лекари, никой не ме е карал да ги включвам и го правя единствено, за да съм ви полезна, защото имам тази информация в един готов документ:)

ЗЪБОЛЕКАРИ, КОИТО РАБОТЯТ С ДЕЦА

и са препоръчани от една майка на друга

СОФИЯ

Донидент – https://donident.com/, с. Бистрица, ул. Никола Крушкин № 94

д-р Стефан Стоименов – https://bit.ly/3fwmcwJ, кв. Гоце Делчев

Юниордент – https://www.juniordent.com/contacts.php, бул. ‘Патриарх Евтимий’ 1

Provydent – https://www.provydent.com/, кв. Лозенец, ул. Вежен 12 А, етаж 6

Dental art – https://dentalart-bg.net/, кв. Иван Вазов, ул. Краище №3 (предпоследна спирка на трамвай №1)

Боневи Дентал – http://bonevdentalclinic.com/, ул.Съединение 5, София

д-р Мартин Тасков – http://www.drtaskov.bg/, Младост 2 бл. 253 партер

Ео дент клиника, др Михайлова, http://eo-dent.com/,  кв. Дианабад,
ул. „Св. Пимен Зографски“ 16

Д-р Кристина Джамбазова – http://6monthsmiles.bg/, ул. Искър N 55

Иван Крушарски – http://krusharskident.com/,  Гр. София ,кв. “Гео Милев”, ул. “Венера”  1

Д-р Доротея Ненкова – https://bit.ly/2BgvXAq, ул. „Лайош Кошут“ 22

Д-р Николай Данов – кв. Лозенец ул. „Златовръх“ 31-35 0888152342, 0879335579

Филчев клиник, https://www.facebook.com/pg/filtchevclinic, ул. Крум Попов 62

доц. Гатева – http://familydentalcare.eu/e107_plugins/sgallery/gallery.php?list.1.1, кръстовището на бул.България с бул.Витоша 

Sofia Dental Studio- https://sofiadentalstudio.bg/,  ул. Неофит Рилски 41, етаж 1, апартамент 4.

Д-р Крум Войнов

МедСтом, Д-р Маркова – https://www.medstom.com/, Бул. „Княз Александър Дондуков“ №26 А и Бул. „Стефан Стамболов“ №6, ет. 1

Damyаnov Dental – http://damyanovdental.com/, ул. Казбек 57В

д-р Деница Минчева – http://maniadenti.com/ekip, кв. “Борово”, ул. „Родопски извор“ 45, партер, 0887 60 16 28, denitza_mincheva@yahoo.com

Дентална клиника Svedent – https://www.facebook.com/SvedentClinic , ул. Найден Геров 6, 02 444 6334

ПЛОВДИВ

Мешков Дентал – https://www.facebook.com/meshkovdental/, бул. Освобождение 59

Дентална клиника Амая – д-р Велева- https://www.amayadent.com/bg, ул. „Бяло море“ 2

Ирина Пашалийска – https://bit.ly/2V963WD,  бул. Христо Ботев 105А

Д-р Даниел Бакиш

Др Велина Атанасова- http://vd-dental.com/, бул. „Васил Априлов“ №39 ет.1

д-р Миглена Ницова

БУРГАС

Д-р Анелия Йонкова, ул. Александровска 120 (в сградата “ДЦ-Бургас” ЕООД), ет. 3, каб. 20, 0888644566

Бургасдент, – https://burgasdent.com/, ул. “Пробуда” 73
(зад училище “Любен Каравелов”)

д-р Алекси Милушев – ул. „Стефан Стамболов“ N132, ет. 1, кабинет 15, 0889 774 042

Дентална клиника My Smyle – https://www.mysmile.bg/, ул.Вардар 26 ет.1 и ет.2

АСЕНОВГРАД

д-р Мира Илиева – ул.Васил Левски 3, етаж 2 , кабинет 4

Д-р Марияна Шуманова – ул.“Сан Стефано“ 10 / с/у църквата Св. Георги, тел.: 0331/ 6 60 23, GSM : 0888 708 206

д-р Айдън Идриз, бул.България 49(зад бившата Стоматологична клиника)

ВАРНА

Дентален център към факултета по дентална медицина

Фамилия дент – https://www.familiadent.com/, бул. Република 15 ( Медицински комплекс Младост)

Клиника Едреви, д-р Басриева – https://edreva.com/, ул.,,Цар Асен“14

Ни Дент д-р Женя Вичева – https://bit.ly/3dbVMiu/, ул.“Константин Величков“33

СТАРА ЗАГОРА

Д-р Петя Колева – Койчева – ул. „Господин Михайловски“ № 7, ет. 1, 042 644141

Д-р Маргарита Ангелова – ул. Света Троица 61, 088 760 4014

СМОЛЯН

Д-р Зорка Сарандалиева, https://bit.ly/37AWbJY, Водопад, 1, 089 928 8460

Емел Хаджиматева, бул. България 24, 0878184838 – била съм в клиниката й, лекувал ме е мъжът й Д-р Красимир Хаджиматев и мога да кажа, че отношението + техниката са супер, но не съм водила децата си там.

Др Мария Лалова – ул.Острица 17

Бонус:

Банско

д-р Милен Глушков, ул. Неофит Рилски 26, +359 88 989 8242

Това е списъкът със зъболекари за деца в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Асеновград и Смолян, който събрах от майки за майки. Надявам се да ви е полезен и да го допълвам на база вашите впечатления след посещения с децата в стоматологичните кабинети.

Не забравяйте, че зъбите на децата ви могат да създадат доста проблеми на цялото тяло, така че се погрижете възможно най-рано да започват да свикват с идеята за посещения при зъболекар, устна хигиена и правилно хранене. Самата аз се старая да го правя с моите деца, но е доста трудно, забравям да им напомням, понякога просто ме мързи да им мия зъбите и не го правя, но рано или късно това ще се отрази на тяхното здраве и на хармонията у дома, така че си го налагам.

Желая ви здрави деца с бели и силни зъби,

Радостна мама

P.S. Последвай ме в инстаграм за още полезно инфо за майки и деца

https://www.instagram.com/p/CBckq1vDO-g/

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments