Натуралната козметика, която се грижи за децата ни

0

Лятото дойде, а с него и нуждата от още по-сериозна грижа за кожата на децата. Боян е на 4 години, Деян е на 2, но като цяло всичко, което прави единият, го прави и другият, така че и в избора на продукти за тяло, коса, лице винаги са заедно.

Няма да крия, че вкъщи имаме множество детски козметични продукти с различни марки и дизайн, които обикновено или аз избирам на база препоръки или мои лични предпочитания в аптеката, или пък децата минават и грабват нещо с любимия им герой, заради дизайна или формата, която пасва на ръцете им.

Всичко това е в сила и днес, но с тази разлика, че у дома вече има и продукти на Vitalkind от Германия, които моя позната майка, която живее там, ми препоръча. В началото ми се сториха скъпи, прекалено природни и претенциозни, но след като децата ги тестваха ето впечатления:

Боян за душ гела за момчета: “Мамо, добре, че са сложили горе това да натискам, че иначе щях да го изпусна и хайде пак отивай за нов до магазина” / има предвид помпата на душ гела/.

Деян пак за същия душ гел: Мирише го, усмихва се и аха аха да си хапне от него, пък Боян му дава съвети “Деянче, само мирише на ягоди, не са истински, иди в кухнята, мама ще ти даде от там за ядене”.

Истината е, че напоследък чета повече за козметиката и децата, защото забелязах, че когато се раждат бебетата ние полагаме супер големи грижи за тяхната кожа, купуваме специална бебешка козметика и следим редовно да я нанасяме правилно. После обаче те прохождат, започват да тичат и падат, после да се мият сами и да остават в банята за игри по-дълго и сякаш какъвто и шампоан да получат, все тая, важното е да свалят калта и мизерията от себе си. Но не е точно така. Те все още са деца, все още кожата им е по-тънка и по-чувствителна от нашата, все още рисковете за тях са по-високи от развитие на дерматит, лишеи, проблеми с кожата.

И някак в главата ми се беше оформила мисъл “бебешка козметика” и друга козметика. Липсваше ми детска серия, която да отговоря на техните нужди сега.

И Vitalkind запълни тази нужда с няколко основни продукта, които изпробвахме у дома първо:

Душ гел за момчета, който има толкова различна текстура от всичко, което съм ползвала досега – сякаш е мляко, но и масло, сякаш е гел, но и крем, пък си е течен. Децата го харесаха веднага като консистенция, аромат, текстура, а помпата се оказа ключова за използване, защото с нея Боян може да сипва на брат си точно количество гел, без да разлива, без да му тежи голяма опаковка, каквито купувах като бебета.

Лосион за тяло, който така бързо попива и мирише свежо, чисто, но и плодово, че ми се иска да целувам и гушкам децата още повече:)

Шампоанът с формула “без сълзи” също се прие добре в нашата баня, въпреки че те отказват да си мият косите по принцип и винаги се налага да дебна добро настроение и да подлъгвам с думите “хайде сам”, за да има резултат. По този повод четох доста какво представлява шампоанът, който не люти на очите и как така за децата е ок, а в нашите продукти за големи винаги ни пари. Има теории, че в някои продукти се слагат вещества, наподобяващи местен анестезик или наркотик, който “сковава” окото като местна упойка и така детето не усеща парене. Лично аз не съм химик и не разбирам от веществата, но някак съм по-спокойна, когато производителят изрично заяви, че в неговия детски продукт няма такива вещества и по-точно, че формулата “без сълзи” е “разработена изцяло без опиати и патентована от Виталкинд със сертификат”. Все пак не ми се иска да допускам и най-малката възможност децата да ползват продукти, които крият риск за кожата, очите, здравето като цяло.

Хит вкъщи се оказа Пиратската шапка. Така Боян нарича антибактериалния гел за момчета, който ползва за почистване на ръце. А защо така ли? Защото капачката е с форма на шапка на Пират и той се вживява в играта веднага. А формата на опаковката е така удобна, че се справя без проблем с изстискването на гелче. И тук имаше изненади за продукта, защото си мислех, че всички антибактериални гелове са с алкохол. Някак ми се струваше най-логично, ако искаш дезинфекция, да има алкохол. После обаче разбрах, че за децата това може да се окаже опасно от гледна точка на изсушаване на кожата и появата на проблеми по нея. Не че това не важи и за възрастните. Самата аз страдам вече от различни кожни наранявания след постоянната употреба на дезинефектанти с алкохол.

Що се отнася до продукта “Пиратската шапка”, както Боян нарече антибактериалното гелче за момчета на Vitalkind, той е без парабени, минерално олио, силикон, алкохол, алуминий. Лесно и удобно за хващане е, леко е и мери точно количество за детската ръка. На усещане е малко по-различен от алкохолните, но се изпарява бързо, не изисква отмиване и върши чудесна работа, особено ако не искат да си мият ръцете точно в определен момент.

Сега ми предстои да поръчам Слънцезащитен крем Сензитив 50+ от серията Момчета задължително, защото големият отказва да ползва каквото и да било розово или момичешко:)

А за дома на баба им ще взема и Пяна за вана, която подозирам, че ще ползвам и аз заради аромата и мекотата, която създава след употреба.

В началото подходих с леко подозрение предвид по-високите цени и препоръката за “наистина натурални детски продукти”, но после размислих, че реално един душ гел се ползва доста дълго с по едно-две изпомпвания на къпане, а що се отнася до натуралното – изчетох доста, понаучих някой друг термин от химията и най-вече ме изкефи подхода и историята на компанията, които в търсене на подходящи продукти за собствените им деца стигат до идеята за такъв тип детска козметика, която те описват като за деца от 3 до 12 години. Нещо, което лично аз виждам за пръв път.

А фактът, че са включили деца още в началния етап и на база техни коментари като “Искам повече пяна”, “Бутилката трябва да е с помпа”, Искам повече розово в бутилката за момичета” допълнително допринесе, за да ме приобщят към техните фенове.

В заключение ще добавя, че кожата е най-големият орган и може да се окаже доста проблемен, ако не се грижим за него подходящо. Невинаги това са най-скъпите и популярни продукти, но във всички случаи трябва да се тества и да се намери здравословното решение както за най-малките бебета, така и за подрастващите деца, а и за нас не на последно място,

Радостна мама,

https://www.instagram.com/p/B7bHnysjrcY/

P.S. Вижте цялата гама продукти, които Vitalkind България предлага тук:

https://vitalkind.bg/ и не забравяйте да последвате във Facebook страницата Vitalkind Bulgaria, където предстоят вълнуващи изненади и новини.

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments