Картите на Carrot палят въображението на децата, стимулират емоциите им

1

Днес ви срещам със Симона и Крум от Carrot, които се борят да се класират в челната тройка на ПРОМЯНАТА – най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се организира в партньорство с Reach for Change България. Да се запознаем със семейството и техните идеи:

Ние сме Симона и Крум. Лично – ние сме семейство вече 5 години, и двамата сме от Троян, но от 8 години живеем в Търново. Тук завършихме образованието си и отглеждаме сина си. Професионално – хуманитаристи, ентусиасти, филолог и педагог.

Кога и защо създадохте Carrot?

Започнахме едва през март. Carrot беше нещото, в което можехме да впрегнем своя опит, познания и вдъхновение. Синът ни е наша движеща сила и ни дава куп идеи. Carrot е това, което ние можем да направим за децата в България. Знаем, че е смислено, защото имаме стотици проведени консултации, хиляди деца работят с материалите, обратната връзка показва, че това, което правим работи, движи и променя начина, по който децата гледат на света около себе си.

С какво вашите продукти са по-различни от всички тези в книжарниците и детските магазини?

Ние предлагаме комбинирана услуга. Ние предлагаме комплексна услуга. Безплатните консултации правят толкова голям ефекта от дейността ни. В същото време материалите са универсални, създадени от специалисти, предназначени за родители. Материалите не „изпитват“ децата – дали могат или не могат/дали знаят или не знаят нещо. Те ги карат да са изследователи. Да искат да знаят повече. Картите ни с животни нямат аналог на пазара дори и само като брой – 144. Не защото всяко дете трябва да знае всичките, а защото всяко може да научи толкова, колкото иска. И знаете ли – защо не и да намери 145-тото, което го няма в кутията! Начинът, по който са направени материалите, кара родителят да общува активно с детето, да откликва на въпросите. А децата да трупат знания – материалите са направени така, че да тренират когнитивните умения на децата.

Нещо повече – Пътуваща Луна е кутия, която тренира емоционалната интелигентност на децата – нещо, което помага на хората през целия живот. Създава умения за справяне с различни ситуации.

Кои са любимите карти на вашето дете и колко често то играе с тях?

Той вдъхновява всяка от кутиите ни. Любими са му разказите за Луната – четем ги вечер. Обикновено той избира два разказа (този за робота му е любим) и казва

„Хайде, мамо, татко, да отиваме да помогнем на Луната“

и заедно измисляме края на всяка история. Всяка вечер отвореният край на разказите е запълнен с негови преживявания от деня, които той разказва. Това му помага да споделя, да общува, да мечтае, фантазира и развива както качествата, така и въображението си.

Безплатно консултирате родители, как точно се случва това и какви са най-честите проблеми, по които работите?

До момента сме консултирали близо 700 семейства – по телефона, скайп, имейли. Консултирането е продължително. Имаме семейства, с които се чуваме всяка седмица. С израстването интересите на децата се менят и родителите търсят в нас подкрепа и идеи как да подхранват любопитството на децата. Спомням си за една майка, която след няколко разговора се обади и ни каза

Carrot, ако знаете какво правихме до сега! Със сина ми (2г) ходихме да търсим буболечки по поляните заради вашите карти – много е впечатлен.“

Имаме обаче и консултации с родители на деца, които по една или друга причина имат проблеми и затруднения с проговарянето, задържането на внимание, така нужната за децата спонтанна концентрация. Тогава родителите често питат как да му привлека вниманието. Има деца, които имат поведенчески проблеми и най-различни други затруднения. Тогава консултациите са по-продължителни. Консултираме семейства от цялата страна, както и няколко от чужбина.

Участвате в Промяната! С какво ще допринесе евентуалната победа в състезанието с останалите социално значими проекти там?

Имаме 3 нови големи проекта, по които работим. Всички те имат за цел да съберат семейството заедно и да насърчат общуването. Изключително вълнуващи предизвикателства сме подготвили. В един от проектите ще могат заедно да играят хора от 2г до безкрай. И всеки ще има отговорна задача.

Много важно е за нас да сме един от трите проекта, които продължат до презентирането пред жури. Всеки от тези 3 проекта ще получи финансиране.

Ние се нуждаем от него за да реализираме тези свои проекти. Имаме иновативните идеи, устойчиви сме и броят деца, които увлякохме и ще продължим да увличаме в този проект няма ограничения. За това молим всеки, който сметне дейността ни за интересна и полезна да ни подкрепи на

www.nova.bg/promyanata/carrot

– напълно безплатно е и отнема 10 секунди.

Симона, въпрос към теб – “Каква е тайната да си радостна мама?”

Радостна мама е тази, която знае кои за нея са истински важните неща в живота, умее да се радва. Да обича безрезервно и да го показва. Тогава всичко това ѝ се връща по най-специалния начин.

Аз лично желая успехи на Carrot и лично на дейното семейство Крумови, а вие не забравяйте да гласувате до 04-ти февруари 2019 и нека ПРОМЯНАТА се случва всеки ден. С нас. С нашите деца,

#radostnamama

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

1 comment

  1. Теди 26 юли, 2022 at 11:47 Отговор

    Страхотен проект! Благодаря за статията, определено не знаех за тази инициатива, преди да прочета за нея тук.

Post a new comment