Как да организираш детски рожден ден – избор на място, тема, аниматори + цени и предложения

0

Боян е роден през май, Деян през април, така че ми предстоят две прекрасни събития следващите месеци. Обикновено планувам рождени дни месеци предварително, но тази година леко изостанах и имам само около 30 дни да измисля и уредя всичко. Споделям с вас аз как правя празниците на децата и винаги се радвам на още съвети и идеи от вас.

През април ще направим рождения ден на закрито, защото не искаме да рискуваме с времето, а в края на май ще сме навън.

Избор на място

За мен ключово важно е изборът на място. То определя тона на събитието, удобството за гостите, концепцията на родителите и забавлението за децата. Лично аз деля местата на 4 типа:

Ресторант или кафене

Място с детски кът

Детско пространство

Празно място, което да наемете специално за вашето събитие

За погачите на децата избрах два различни хотела с прекрасни градини, защото за мен не беше важно да има забавление за тях / все пак на 40 дни не им е още до купони 🙂 /, както и използвах лятното време, за да се насладим на високи температури. За рождени дни обаче мисля по съвсем друг начин.

  1. Брой на гости
  2. Брой на деца
  3. Възрастта на децата

За първия рожден ден на Боян избрахме ресторант с прекрасна градина, където декорирахме сами и до последно се надявахме да не вали, за да е всичко навън. Сама спретнах “детски кът” за децата с играчки и аксесоари от нас, защото повечето бяха много мънички, а и броят им не беше голям. За възрастните бяхме осигурили красиви маси и тенти, които да ги предпазят от слънцето, а в същото време да са точно до децата си.

За втория рожден ден на Боян се спряхме на заведение с още по-голяма градина, където осигурихме тройно по-голям детски кът, наехме агенция за забавления, а накрая приключихме с футбол и игри с топки, защото времето и мястото позволяваха.

За третия рожден ден на Боян плануваме широко пространство навън с възможност за покрита част, където да настаним възрастните, за да не им препича слънцето и децата, ако завали.

За първия рожден ден на Деян ще се постараем да намерим закрито място с детски кът, защото ще има и други деца, на които бързо ще им доскучае, начело с Боян.

И сега в конкретика ви препоръчвам:

да изберете ресторант или кафене без никакви забавления за деца, само ако броят им е пренебрежимо малък/ от 1 до 3 / или пък са по-големи и детски кътове не ги блазнят. В противен случай не бих ви казала да празнувате детски рожден ден на такова място.

Място с детски кът е винаги за предпочитане, за да не скучаят децата, да не откачат и родителите. Но преценете възрастта им и интересите им. Някои обичат батут, други да се пързалят, трети да готвят в кухня. Ако можете да уредите и трите на едно място – чудесно!

Детско пространство – в София са много модерни вече пространствата за деца, където през деня има различни събития, а по празници хората ги ангажират за рождени дни, погачи или пък други семейни детски събития. Аз лично не съм била нито гост, нито домакин в такова място и не бих могла да споделя личен опит, но ако празникът ви включва малко хора, повече са децата и искате да бъдете сами, да има осигурени играчки и специално детско пространство, обезопасено и съобразено с тях, вероятно е доста готина идея.

Празно място, което да наемете специално за вашето събитие е опция, която винаги е на дневен ред, независимо дали става въпрос за детски празник или друг повод. За мен това е доста голям ангажимент, защото вие трябва да се погрижите за всичко – от играчки, украса дори до посуда, покривки и храна. Винаги има опция да наемете агенция да ви свърши всичко това, но се увеличава разходът, който и без друго не е малък, а и трепериш до последно дали всичко ще дойде, дали няма някой да се обърка по пътя и прочие. Такъв тип място бих наела за голямо събитие, защото не мога да събера гостите другаде, а и не могат да реализират точните ми представи в някое вече обзаведено събитие.

Бонус идеи: рожден ден в парка. За мен е доста трудоемко, но много хора се радват и го правят редовно.

Място като Area 52, където по-големите могат да скачат. Или пък увеселителни паркове в моловете, но те са за доста по-големи, а аз имам опит само с мъници до 3 години.

Ето списък с моите места за празници:

Хотел Монтесито

Бест Уестърн Хотел Експо

Хотел All Seasons

Св. Никола бутик хотел Бояна

My Choice Skyway в Симеоново

Patron XO Cafe & Shot pool bar

Бояна академи

Къщичка Da House

La Pastaria Шипка

Sugarland

Everland

Морско конче

Малки приказки

Детски клуб Аристокотките

+Това

Детска стая

Къща за деца Casita

Има и още, които можете да видите в отделен списък за детски събития в София.

И още един списък на заведения с градини в София.

До голяма степен изборът на място предопределя всичко останало. Но винаги можете да го адаптирате спрямо вашите представи и желания. Да осигурите допълнително украса, играчки или тематични аксесоари. Моят опит е с малки деца, за това нямам идея как празнуват големите, но си мисля, че родителите винаги могат да осигурят желаното от децата, след като са избрали мястото.

Цените за рожден ден в ресторант, наето място или детско пространство варират и се определят главно от броя на гостите и децата. Обикновено в детски кът плащаш по 10-15 лв на дете + храна за него, защото има аниматори, които ги гледат.

В ресторантите искат куверт между 25 и 40 на човек.

Наемът на пространства е между 100 и 150 лв на час.

Кетъринг можете да поръчате като средната цена на плато с 20-30 хапки е 15-30 лв в зависимост от това дали има месо или не, дали са по-специални с риба или са просто банички.

Темата на партито за мен е ключово важна, защото се подготвям за нея понякога с месеци. Ако се налага да поръчаш нещо от чужбина, за да ти е в пъти по-евтино или пък го няма тук, за да събираш малко по малко всичко необходимо, ти трябва време. За първия рожден ден на Боян имах украса от Ali express, Джъмбо, отне ми седмица да намеря черна покривка с размер над 2 м и такива дреболии, които ако са ти важни, са времеемки.

Иначе темата на партито обикновено се определя от децата – на какво са фенове, с какви играчки си играят или пък имат любими завивки и картинки. За първия рожден ден на Боян избрах тема:

ЗЛАТНО-ЧЕРНО и звезди

За втория му рожден ден беше

МИКИ МАУС

За третия му ще бъде същото, защото този герой трудно се забравя или оставя 🙂

За погачата на Боян имаше МОРСКА тема с корабчета, море и рибки. А на Деян беше ОБЛАЧЕТА, защото цялата му стая беше издържана в тази тематика и ми се стори готино посланието да е да лети високо в небесата и да се стреми към невъзможното 🙂

И да нямате тема, не е проблем. Но с тема винаги настроението е приповдигнато, снимките са по-красиви, а децата истински се забавляват.

Украсата на детския рожден ден зависи изцяло от това дали има тема или не. В случая с тема е лесно. Избираш и поръчаш всичко по нея. Ако пък няма – балони, цветни салфетки, сламки, шарени чаши и чинии са напълно достатъчни. Дори само цветни покривки за еднократна употреба пак биха създали настроение.

Лично аз сама организирам украсата на тържествата като пазарувам от различни магазини – най-вече

Джъмбо

Магазин за един лев

Китайски магазини

Илиянци

и после викам цялата рода да помага часове преди купона. Винаги е по-готино да наемеш агенция и всичко да спретнат вместо теб, но често това е излишен разход, особено ако имаш представа как да го направиш сам. Използвам Pinterest, където си правя селекция от красиви картинки и се стремя да ги пресъздам после. Не става като тях, но доста често е много готино и доста по-евтино.

За декорацията винаги ползвам балони с хелии, защото снимките са ми много важни. А за агенции – потърсете в Instagram! Има прелестни български фирми, които правят чудеса. Включително и за сладки маси и тематични детски кътове за снимки. Не ми се дават по 300-400 лв за сладка маса с прекрасни елементи и храна, но пак казвам – снимките са неповторими с тях. Лично аз съм фен на https://www.instagram.com/bestbabybg/ и https://www.instagram.com/lavanda.creations/, но има десетки. Можете да търсите по ключови думи като

 #kidsbirthday 

#babybirthdaydecoration

#candybar 

#sweettable 

#детскирожденден

#детскопарти

Ако решите сами да правите украсата, имайте предвид следните цени:

Обикновен балон с хелий – 1.5 лв/ брой

Фолио балон с хелий – около 5 лв /брой

Салфетки – тематичните са около 2-3 лв за 20 бройки

Хартиени чаши – около 2 лв за 10 броя

Хартиени сламки – около 2-3 лв за 20 броя

Хартиени или пластмасови чинии – 2-3 лв за 5-10 броя, зависи от вида и размера

Парти шапки – около 2 лв за 10 броя

Парти свирки – около 2 лв за 10 броя

Поднос за торта от хартия – 5 лв / брой

Хартиени кошнички за мъфини – 2-3 лв за 50 броя

Свещичка с герой – 3 лв за брой

Свещички обикновени – 1 -2 лв за 20 броя

В Ali Express всичко е по-евтино, но се чака поне 2-3 седмици доставка и никога не знаеш какво точно ще дойде 🙂

Много се кефя на американците, които се обличат тематично за празници и еднакво с децата. И аз се старая да правя така, защото се създава усещане за още по-специално преживяване на семейството. Ако ще го правите, помислете поне месец преди това как искате да се облечете, за да осигурите дрехите и ако ще печатате нещо на тях, поне вече във всеки мол предлагат тази услуга.

Програма и аниматори за детски рожден ден

На моите партита винаги има някаква програма. Няма значение дали е детски или мой рожден ден, все искам нещо да се случва. А и не съм фен на скучното стоене на маса и ядене, без да си дори гладен 🙂

За рождения ден на Боян миналата година поръчахме аниматори от агенция Джули Марули и сме изключително доволни. Имахме Мики Маус, Принцеса, Мини Маус, куклен театър и рисуване на децата. Тази година ще ги ползваме отново. Цените и услугите им можете да видите тук:

https://julimaruli.com/events/services

Вие можете да разгледате и други агенции или пък да се възползвате от предложенията на сайтовете за групово пазаруване. Там има доста примамливи, но не бих могла да препоръчам, без да съм ползвала. Например във Vsichkioferti. Bg можете да потърсите с ключова дума АНИМАТОР и да ви излязат поне 12 резултата. Цените са съвсем приемливи – между 50 и 100 лв до два часа различна програма.

Ако не ви се иска да плащате, измислете вие игри, песни и други занимания на децата, така че да се забавляват и родителите и да имате хубави моменти за снимки. В Pinterest е пълно с предложения за игри по време на детско парти.

Реч

Когато детето духа свещичките на тортата и не е достатъчно голямо да говори, измислете си реч вие. Пожелайте нещо на него, благодарете на гостите, създайте по-официално усещане за специален миг.

Фотограф

Вече няколко пъти споменах, че за мен е ключово важно да има хубави снимки и почти винаги каним фотограф. Не ни се иска да разчитаме само на телефони и приятели за снимки. Но ако случайно не ви се дават излишни пари, ангажирайте предварително кой от гостите би искал да снима и преценете дали телефонът или апаратът му са подходящи за случая.

Иначе цените за фотограф варират от 50 до 150 лв / 1 – 2 часа /. За мен лично 2 часа снимки са максимумът, от които се нуждаем. Важен е моментът с подаръците, игрите и тортата.

Подаръците

Някои твърдят, че да си поръчаш определени подаръци е нахално и ненужно, но аз мисля, че помагам на гостите, като им давам конкретни идеи, които те сами да преценят дали биха искали да реализират. Все пак ако детето има 100 играчки и нито един чифт нови сандали, какво ще поискате? Да получите още 10 топки и 3 конструктора или нов чифт обувки?

Аз правя събитие във Facebook, създавам очаквания на гостите за определен тип парти и давам предложения за подаръци. Който иска, купува, който не иска – не. Всичко е въпрос на избор, но все пак е улеснение според мен. А и няма как всички да знаят дали детето вече има тротинетка, колело или пък три каски:)

Колко по-рано да поканите гостите и как да изберете дата и час

Да приемам, че рожденият ден на детето е в сряда. Доста неудобен ден за работещи родители и ходещи на ясла, градина, училище деца. В такива случаи препоръчам малко тържество у дома и уикенда с всички останали. Хубаво е да е събота или неделя, за да не бързат гостите да си ходят, да не са изморени и нервни децата и да стане истински купон.

Аз съм ЗА следобедните тържества – след 14 – 16 часа, особено ако е топло навън. Но и сутрешните след 11 също са ок за най-малките. Съобразете се с броя и възрастта на децата, имайте предвид горе-долу навиците им през деня. Дори и да спят в 14, това може да се случи в количка или колата, да закъснеят, но после да останат по-дълго и да играят с часове.

Поканете гостите поне 10-15 дни по-рано, защото ако има официални почивни дни, ще им е по-лесно да плануват.

Храната

Доста съм мързелива по отношение на готвенето, за това храната на нашите тържества винаги е от кетъринг, хотела, ресторанта или заведението. Но ако вие искате да подготвите тортата и сладките, няма по-хубаво от домашната храна 🙂 Помислете за броя възрастни и деца, за часа – едно е да поканиш гости в 14 / предполага се, че са обядвали, но тепърва ще огладнеят до 18 🙂 /, друго е да е от 11 / осигури им храна тип brunch / , трето е да е вечерно събитие с истинска вечеря. Моята препоръка е винаги да има солидна храна, а не просто хапки, защото всички огладняват на парти. А ако остане, вземи си я обратно вкъщи. За децата е ясно – нещо лесно за хващане и носене трябва да ядат. Трудно ще седнат на маса и ще прекарат минути наред в чинно хранене.

Ако не забраняваш солети, пуканки и подобни, дай им и такива.

Аз лично не съм фен на сладкото за деца и дори не се сещам да им вземам нещо такова на празници.

Тортата е важна част, така че постарай за нея.

Подаръци за гостите

Винаги съм обичала да радвам гостите с малки подаръчета като жест на благодарност. Това е разход и ангажимент, но ако можете да го направите, всеки би се усмихнал и трогнал. Ако творите някакви неща сами у дома, подарете такива. Всичко би било готин начин да кажеш “Благодаря, че беше част от нашия празник”.

Вероятно пропускам куп неща за рождените дни на децата, но темата е необятна и много моя любима, така че с радост ще отговоря на всички ваши въпроси.

Хубав празник ви желая и не забравяйте да ме последвате в Инстаграм, където всеки ден споделям места и идеи за деца и родители + снимки от всички тържества: www.Instagram.com/radostna,

#Radostnamama

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments