Меню
Готини / Забавления / Занимания / Знаниe / Избрано / Книги / Партньорства / Подаръци / Приказки

Списък с 10 вида книги и приказки, които са интересни за деца от 2 до 5 години

Децата са като отворени книги, но и много книги трябва да се отворят пред тях, за да им задържиш вниманието. Особено ако са на възраст между 2 и 5 години.

Моят опит с Боян и Деян показва, че децата са различни и проявяват разнопосочни интереси, макар да се отглеждат в една и съща среда и им се четат едни и същи книжки.

За Боян още от малък беше любопитно да гледа картинки, да разлиства книжки, дори да ги яде. Докато Деян не проявява чак такъв, да не кажа никакъв интерес. Последно време забелязах какво привлича вниманието им и сега ще го споделя с вас.

Вълшебните приказки, но не онези като “Тримата братя и златната ябълка”, а по-скоро такива, в които героите могат да творят чудеса, да се превръщат в други същества, да преминават в друго време и пространство. “Оле Затвори очички” на Ханс Кристиан Андерсен според мен е точно такава. Главният герой отвежда децата в света на сънищата, повежда ги през редица приключения и места, но за да се случи всичко това, те трябва да са били добрички през деня.

“Оле Затвори очички”
  • Приказките, които вие им измисляте. За мен това са най-интересните и най-слушаните приказки от моите деца. Всяка вечер измислям приказка на база поведението им, вкарвам герои и ситуации, които са близки до тях, за да преживеем заедно и лошото, и доброто, и така да разберат кое е било правилно, кое е хубаво, кое води до подаръци, изненади и супер сили за героите. Проблемът на тези приказки е, че ако всеки път са различни, има голяма вероятност да не ги помните, затова си записвайте, че си ги искат пак, а те бързо изчезват от главата. А както знаете, децата помнят детайли:)

Научните истории – децата на възраст след 3 години нямат търпение да разберат отговорите на въпросите си “Защо”, “От къде”, “Как”. Аз лично задоволявам любопитството като вечер ги приспивам с научни приказки – точно преди да легнем, прочитам няколко факта за природата. Така последните дни разказвам за водните басейни, за растенията, за пчелите, за опазването на околната среда, за разделното събиране на боклуци. Деян, който е на 2, е запленен от гласа ми, който си е съвсем като за приказки приглушен, но Боян / на 4 г / слуша с интерес, а понякога новата информация му идва толкова в повече, че заспива от умора. Това е страхотен начин да прокарате идеите си пред децата за правилно хранене, опазване на света, добро и зло, по някое време религия, или каквото е важно за вас.

“Пчелите”

Книгите с големи картинки, които носят нова информация. Т.е. виждат ги за първи път. Може да са с животни от морския свят, детска енциклопедия с превозни средства или пък от къде идва храната, но е важно да не са познати картинки като котки, кучета, обикновени дървета. Поне при моите деца това работи. Изкарвам детска енциклопедия с животни, които те никога не са виждали и започва – това какво е, къде спи, кой му е приятел, какви звуци издава и накрая “Пусни ми го на клипче, за да го видя живо”. Такива са новите деца 🙂 И не виждам нищо лошо в това.

Малките дечица се улисват по хубави гласове, които умеят да променят емоции, интонация, да влизат в роли. А къде по-добре да чуят такива, ако не в аудио книги. Но за да им се задържи интереса, героите трябва да са фантастични, такива, които те не са виждали или чували. Такива са “Приключенията на мотовете”, които нашите деца слушат в Storytel. Там им пускам още “Феята от захарницата” , която обаче им е доста любопитна, затова я ползвам, когато сме на терасата. Пускам я и има малко тишина 🙂 “Ян Бибиян” например в приложението е аудио книга с песни в нея, което може доста да забавлява някои деца.

Приключенията на мотовете

Поп-ъп книгите са другите любими книжки в тази възраст. А ако издават и звуци, още по-добре. Ние имаме “Питър Пан”, която се води “озвучена панорамна приказка” и децата страшно много обичат да я разгръщат. Дори имаше период, в които приспивах Деян с нея, просто натисках един бутон милион пъти да издава все същия и същия звук. Красиви и интересни са, макар историята вътре да е за по-големи деца / водят я за над 5 години/, когато са по-малки те се радват на визуалното и дори интерактивно преживяване. Има и такива с капачета, зад които изскачат различни животни обикновено, както и други с капачета, зад които се крие нова картинка като продължение на горната.

“Питър Пан”
“Pop-up Peekaboo Farm”
Поредицата Защо? Какво? Как?

Книгите с пъзели в тях. Две в едно – история, красиви илюстрации и пъзел, който да наредят. Той е доста лесен и обикновено 2-3 годишните го редят без проблем, но и за 4-5 годишните не е безинтересен. Нашите имат “Маша и Мечока”, в която редят 3 пъзела с по 9 части, както и “Цар Лъв”, като втората им е по-интересна.

“Цар Лъв” с 3 пъзела по 9 части

Книжките с любимите герои от филмчета, които са гледали. От принцесите до кучетата, през Мики Маус и Мечо Пух, всичко, което носят по дрехите си или имат такива играчки, ги привлича и в книжките. Обикновено такива книжки са или за оцветяване, или със стикери, но историята почти я няма. Това не е важно. Ценното е да има книги около тях и да гради представата им за какво служат те – да научат нещо ново, да изпитат емоции, да възпитат поведение.

Книжка с любим герой

Книги с различни текстури, които обикновено са за по-малките. Ако издават и звуци, още по-добре. Идеята е децата да свикнат да с различния допир до козина на овца, грива на кон, перушина на пиленце.

Noisy Farm

И любими за децата си остават книгите на възрастните, които обикновено ние пазим грижливо, не даваме да се докоснат, да се смачка лист или пък откъсне. Добре, че в тях картинки няма, та децата бързо губят интерес към тях като към книги и веднага ги превръщат във фризби, столче за катерене, тухла за кула или някоя друга по-забавна игра – като например да отворят случайна страница и да си измислят какво пише там като се правят, че го четат.

Дори и никакви книжки да не харесват и да не проявяват интерес към тях, не се тревожете. Просто им дайте достъп до тях. Обградете ги с книги в дома си и все някой ден ще пресегнат към тях, пък било то и по грешка,

#РадостнаМама

View this post on Instagram

Снощи прочетох следното: „Преди години антроположката Маргарет Мийд била попитана от студент какъв според нея е първият признак за цивилизация в дадена култура. Студентът очаквал Мийд да говори за кукички за риболов или глинени съдове, или каменни мелници. Но не. Мийд отговорила, че първият признак за цивилизация в древна култура е бедрена кост, която е била счупена и след това е зараснала. Мийд обяснила, че в животинското царство, ако си счупиш крака, умираш. Не можеш да избягаш от опасността, не можеш да стигнеш до реката, за да пиеш вода или да ловуваш за храна. Ти си месо за дебнещите зверове. Никое животно не оцелява от счупен крак достатъчно дълго, за да зарасне костта. „Счупена бедрена кост, която е зараснала, е доказателство, че някой е отделил времето да остане при този, който е паднал, превързал е раната, пренесъл е човека до безопасно място и се е грижил за него в процеса на възстановяване. Помагането на някой друг във време на трудности е мястото, където започва цивилизацията“ – казала Мийд. Показваме най-доброто от себе си, когато служим на другите. Бъдете цивилизовани.“ И така неусетно се събудих с желание да почета малко “Любов”, за да се уверя отново, че всичко ще бъде наред, защото грижата ни един за друг е най-важна във всички времена ❤️ а любимата ми страница от книгата ще видите на третата снимка ❤️ Вие с каква мисъл се събудихте тази сутрин? #радостнаудома #radostnamama #любов #книга #грижа #децавкъщи @ikeabulgaria

A post shared by RadostnaMama (@radostna) on

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Avatar About Author

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No Comments

    Leave a Reply