Работа по време и след майчинство – от къде да се информираме

0

Днес ви представям Теодора Рускова, която стои зад ПредприеМайчинство – онлайн базирана платформа в подкрепа на личностното и кариерно развитие на жените по време и след майчинство. Проектът стартира като информационна система, като целта е напълно безплатно да дава полезна информация относно образование, работа, собствен бизнес, самоусъвършенстване и намиране на баланса между личното ни израстване и семейството.

За мен тя е вдъхновeние и истински стимул да съм по-информирана и по-подготвена, ако един ден реша да се върна в корпоративния свят с 8-часов работен ден.

Самата тя споделя в своята фейсбук страница https://www.facebook.com/predpriemaichinstvo:

https://www.facebook.com/predpriemaichinstvo

„С предприеМайчинсто искам да убедя жените в неограничения им потенциал и заедно да променим нагласите и работната среда за майките в България. Вярвам в тази идея, защото съм двадесет и девет годишна майка на две деца и минах през редица професионални и лични перипетии, които ми показаха, че има смисъл и трябва да се работи в тази посока. Както повечето жени, се сблъсках със снизхождението и подценяването, трудното балансиране на всички ежедневни роли и ултиматума да избираш семейството или развитието, когато можеш да имаш и двете, ако получиш подходящата подкрепа. Вярвам, че ще намеря съмишленици и заедно ще подобрим не само собствения си живот, но и общественото мнение и средата за развитие на майките в България.“

Коя си ти и за каква е твоята мисия днес?

Казвам се Теодора и съм майка на две прекрасни момичета – Ева на 3 години и Надя на 11 месеца. Образованието и професията ми са в областта на разработването и управлението на проекти, но имам много интереси и рядко върша само едно нещо.

Обичам да уча и това е нещото, което ме зарежда и ми дава енергия. Старая се постоянно да придобивам нови знания и умения в различни области. Вярвам, че промяната не е едно голямо нещо, а стотици малки неща и всеки ден се опитвам да подобрявам нещо в и около мен.

Не знам дали човек може да има по-голяма мисия от това да бъде добър пример за децата си, но искрено се надявам да ги „заразя“ с ентусиазъм да се развиват по своя собствен път и позитивизъм.

Защо създаде Предприемайчинство и кой измисли тази дума?

Основната причина е, че обичам да пиша. Това не само е моя професия, но и любимото ми хоби. Колкото повече пиша, толкова по-продуктивна и заредена се чувствам.

От друга страна постоянно търся за себе си информация за различни обучения, проекти, възможности за работа или бизнес идеи и реших, че мога да обединя двете неща в едно.

Мечтая да се изгради позитивна общност от жени, за които майчинството е мотивация да се развиват и искат да помогнат и на другите за това, като споделят собствения си опит, информация, търсят и предлагат помощ на други майки тръгнали по техните стъпки.

По отношение на думата ми се иска да си присвоя заслугата, но всъщност е дело на добрата ми приятелка Руслана, която също твори в свое онлайн пространство. Разказвах ѝ за идеята ми и как искам наименование, което е на български, една дума е и обединява цялостната концепция за активно майчинство, не само по-отношение на развитието на детето, но и на майката. Това беше първото ѝ предложение и веднага ме грабна.

С какво се сблъскваш всеки ден като майка и истински искаш да промениш?

Предизвикателствата в живота на една майка са ежедневие и присъстват в почти всяка сфера. Един от основните проблеми за мен е дискриминацията, за която малко се говори, а именно към жената с дете. Майките срещат редица трудности при намирането на работа, а след това и в професионалното си развитие. Много жени са ми споделяли как още на интервюто за работа са били отхвърляни, тъй като работното време или други условия не са съвместими с отглеждането на деца, използването на болнични също не е безпрепятствено в не малка част от компаниите.

Макар да съществуват редица отлични примери, смятам, че по отношение на баланса работа – личен живот има още много какво да се направи.

Как си представяш идеалната работа след като вече си майка?

Идеалната работа е тази която ти носи удоволствие и кара времето да лети, но тогава не се нарича работа, а призвание. Като майка бих допълнила, че работата не трябва да е за сметка на личното време и и времето със семейството. Много е важно тези два аспекта от живота на човека да бъдат в хармония за пълноценен и щастлив живот, каквато смятам, че е и целта на всички ни.

От къде черпиш информация за деца, майки и семейство? Четеш ли книги, статии, уебсайтове по тези теми?

За всяка една от темите търся информация от различни източници.

По отношение на ранното детско развитие и възпитание залагам на книги. Тези, които най-много се доближават до моята философия са книгата на Анна Бикова „Самостоятелно дете , или как да стана мързелива майка“ , както и тази на Масару Ибука „Всичко се решава преди детската градина“ . Книгата на Масару Ибука ме впечатли толкова много, че я прочетох за няколко часа и често се връщам към нея. Препоръчвам я на всички майки.

Информация за забавления черпя от фейсбук група Събития и места за деца от 0 до 5 години, а за книги от групата Нито ден без книжки. С голямата ми дъщеря много обичаме да посещаваме музикални събития и театър. Превърнало се е в наша традиция и по този начин прекарваме пълноценно време заедно. Винаги събитията завършват с капучино за мен и кроасан за нея, в уютно заведение.

Разбира се източник на информация е и Instagram, където следвам много майки, които предлагат интересно съдържание. За игри или рецепти използвам и Pinterest.

Дай твоя съвет как да си #РадостнаМама

90% от нещата, за които се тревожим никога няма да се случат. Съветът ми е да си припомняме това по-често.

В началото на годината започнах и един ритуал, които се отразява много добре на настроените ми. Държа малък тефтер и химикал на нощното си шкафче и всяка вечер записвам по едно нещо, което ме е зарадвало и ми е донесло удоволствие. Чувствам се по-радостна и благодарна.

Тайната на този метод е да записваме неща, които са конкретни.

Повече за проекта ПредприеМайчинство можете да четете на уебсайта https://www.predpriemaichinstvo.online/ или да се информирате за нови проекти и възможности от Фейсбук страницата https://www.facebook.com/predpriemaichinstvo/. Там ще намерите текстове за еверопейски проекти, които подкрепят работещите майки, фирми с гъвкави условия за жени след майчинство, съвети за финанси и финансиране на бизнес идеи и още.

P.S. В реално време можете да следвате Теодора и ПредприеМайчинство в Инстаграм, където също споделя полезна информация

https://www.instagram.com/p/B4Cprkwj2X5/?utm_source=ig_web_copy_link

и мен

https://www.instagram.com/p/B7bHnysjrcY/?utm_source=ig_web_copy_link

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments