Меню
Готини / Занимания / Знаниe / Избрано / Книги / Мама и аз / Партньорства / Среща със специалист

Как да помогнете на детето ви да порасне с Монтесори – част 1 от поредицата “Ефективният родител”

Обичам тънки книжки, в които има толкова много знание и практически съвети, че ти иде да си я носиш като наръчник в дамската чанта всеки ден. Поредицата “Ефективният родител” на издателство “Клевър бук” ми дава тази възможност. Вече прочетох трите, които са на пазара и нямам търпение да издадат следващите.

https://cleverbook.net/pomognete-na-deteto-vi-da-porasne-s-montesori + промо код radostna за 10% отстъпка

“Помогнете на детето ви да порасне с Монтесори” от Маржори Шнайдер е точно 80 страници, които се четат на един дъх, но пък се прилагат дни, а защо не и година наред. Всяка глава е така оформена, че да запомниш най-важното, както и да го приложиш в дома си заедно с детето, защото има съвсем практически страници, които да си прерисуваш, да копираш на скенер или просто да направиш веднага. За мен това е от ценно по-ценно, защото ми омръзна да чета книги за детското развитие и методи като теории. Липсваха ми книги с практическа насоченост, която ти казва “Направи това. Направи го така. После направи следващото” + картинки как точно да стане.

За Мария Монтесори няма да разказвам в детайли, защото ако темата ви вълнува, вероятно сте чели куп неща за нейните методи на възпитание и отглеждане на деца, защо е ефективна и кои са най-големите ползи от тях. Накратко ще ви споделя само кое най-много ми допада на мен от нея и което съм споделяла под различни форми като този пост в Инстаграм:

View this post on Instagram

Често ме питат по каква система възпитаваме децата. Не съм сигурна, че изобщо ги възпитваме, но зная, че с баща им имаме еднаква представа за правилно и грешно, единодушно сме се съгласили да ги уважваме като личности, да зачитаме мнението им, дори когато не ни е много приятно или пък сме доста изморени. Чета най-вече американска литература за отглеждане на деца, но съм минала през френски автори, запознала съм се със скандинавски методи и разбира се съм хвърляла едно око на руската школа. Харесват ми разбиранията на италианката Мария Монтесори, макар и да не търся специално начини и места да ги следвам, просто ми допадат мислите и като : ⭐Децата се учат от това, което ги заобикаля. ⭐Ако често хвалите детето, то се учи да оценява. ⭐Ако детето е често критикувано, то се учи да съди хората. ⭐ Ако насърчавате детето, то придобива увереност. ⭐Ако пред детето се демонстрира враждебност, то се учи да се бие. ⭐Ако често унижавате детето, то се учи да се чувства виновно. ⭐Ако сте честни с детето, то се учи на справедливост. ⭐Ако често се присмиват на детето, то става срамежливо. ⭐Ако детето живее с чувство за безопасност, то се учи да вярва. ⭐Ако детето среща одобрение, то се научава да се отнася добре със себе си. ⭐Ако детето живее в дружеска атмосфера и се чувства необходимо, то се научава да намира любов. Като цяло разбирам, че децата не са възрастни, но това не пречи да се третират като личности със свои желания и нужди. Боян понякога отказва да отиде на градина, без причина, просто е изморен, отегчен или иска малко време с мен, почти винаги се съгласяваме с баща му, до го оставим в нас. Деян не желае да се облича, изчакваме го или го убеждаваме да се облече и накрая доброволно решава, та дори иска сам. Да, изнервящо е, понякога дори викам и така се изотщавам, че накрая ги оставям да правят каквото искат, за да има мир в къщата, но има едно правило, което ни води в отглеждането им и то се казва ЛЮБОВ, разбиране и уважение. Не ми допада да ми се налага мнение и не бих искала да го правя върху децата ни. Затова много говорим, понякога толкова говорим, че се изморяваме от приказки, но резултатите са видими още на другия ден, когато чуем Боян да повтаря думите

A post shared by RadostnaMama (@radostna) on

В книгата на “Клевър бук” виждам методите й на практика. Какви артикули ми трябват, за да оборудвам дома като

килимчетата й,

11 буркана за моливи,

светлинна масичка с точни указания как да си направим у дома,

карти за зоология и ботаника,

карти за думи,

за света и мястото ни в него и още и още.

Всичко конкретно, с указания и картинки.

Много ме изненадаха релефните букви, за които се говори при Монтесори и начина на писане с подвижната азбука. Лично аз не бях чувала или чела за този метод и в началото бях шашната, как така детето ще пише като пропусне сричката и ще премине от звук към дума, т.е. в началото ще пише фонетично, а правописът ще бъде въведен по-късно. За нас – децата, които не са обучавани по тази система – звучи налудничаво, но в книгата се дават съвсем разумни доводи защо и как се прави това, така че да сме спокойни всички ние като родители, че утре детето ни няма да е неграмотно, ако учи по този начин.

От книгата “Помогнете на детето ви да порасне с Монтесори” научих и за това защо е необходимо децата да изучават съзвездията от най-малки. Това ще го оставя като малка загадка за вас, ако все още не сте чели нищо за нейните методи.

Сигурно всички от нас, дори и тези, които никога не са се вълнували от отглеждане по методите на Мария Монтесори, сме чували за кухнята на госпожата. Как децата сами приготвят храната си и защо. Лично мен доста ме радва това и намирам куп ползи от прилагането му у дома, затова дори и да не следвам напълно нейните идеи, се опитвам да го правя с моите деца. В конкретната книга има точни указания как децата ви да започват да участват активно в кухнята от съвсем малки, какви прибори да му осигурите, как да не изпадате в паника, че ще се пореже, че разлее нещо или какво точно ще направи. Детето може всичко, стига да му покажете и да имате търпението да се научи само. Разбира се, трябва да подготвите:

малки съдове, може да са дървени или керамични, като при вторите рискът от чупене се увеличава, но и бдителността на детето също;

подвижна стълба, за да стига лесно до плота, шкафа или мивката;

четка, метла или други за чистене ще са му нужни със сигурност.

С други думи, това е книжка, която е изпълнена с толкова цвят, настроение и практика, колкото не съм виждала в други. Дава ни информация как да обзаведем стаята, как да обучаваме детето по различните направления, как да въведем писане, математика, ботаника, зоология, научни дейности според възрастта. Хареса ми и частта за въвеждане на дроби за деца на възраст 6+, както и таблицата за умножение, защото не съм фен на математиката, но ако някой ме беше учил по този начин, сигурно щеше да ми е по-лесно и приятно. И всичко това върви с конкретни материали, които можем да ползваме веднага като прерисуваме или изкопираме.

За финал ще споделя, че тази книга е малко “голяма” за моите деца, защото всички примери и картинки са за деца над 5 години, но има и общи положения, които можем да въведем от раждането на децата и да следваме като начин на мислене, възприемане на тях като личности и света около нас като безопасно място, за което ние лично сме се погрижили.

В следващи текстове ще ви разкажа и за другите две книги от поредицата “Ефективният родител” – “Помогнете на детето ви да развие своята самоувереност” и “Различните видове интелигентност: разкрийте талантите на вашето дете”. И трите са готини, защото показват практически задачи и идеи, които да приложиш веднага върху децата. Празните приказки липсват, което пък ни пести време и веднага се ориентираме кое е за нашето семейство и кое не е.

Тази и другите книги от поредицата можете да видите тук: https://cleverbook.net/pomognete-na-deteto-vi-da-porasne-s-montesori , а с промо код radostna пазарувате с 10% отстъпка за всичко на сайта www.cleverbook.net,

Радостна мама

View this post on Instagram

Играта днес е за деца от 4 до 7 години и е част от поредицата “Бъди” на @cleverbook_net , която включва три кутии с карти на теми: Бъди здрав Бъди щастлив Бъди в безопасност Планувах да публикувам пост за тези карти преди две седмици, защото супер много ме изкефиха и защото сме партньори с издателството, но все нещо друго изскачаше, а сега моментът сякаш е съвсем подходящ. С играта “Бъди здрав” се дават ценни съвети на малките как да се грижат за себе си, за тялото и ума си. Има карти за храненето, хигиената, движението, любимите занимания, дори има и физическа активност, защото се показват различни  упражнения за тялото и за ума, методи за отпускане и почивка. Чрез забавни илюстрации детето повтаря и запомня важни неща, които го правят по-здрав, а в нашия случай учи и по-малкия си брат на всичко ново, което е разбрал. В играта “Бъди щастлив” ключовите послания са 4: Обичай, Грижи се, Не скучай, Развивай се.  В играта за деца от 4 до 7 г “Бъди в безопасност” детето научава основни положения в случай на проблем – ако се загуби, как да се пази в игрите, какво да прави в природата, как да пресича, да се държи и подобни. Понякога така се изненадвам от предварителните знания, които Боян е натрупал в градината, че с усмивка само затвърждаваме, но има и случаи, в които той чува за първи път ситуации и проблеми, в които после знае какво да прави. Така израства по-уверен и спокоен, не се налага постоянно да казвам “Не, Не”, защото той вече знае последиците от една или друга проблемна ситуация, както и намаляваме страха от евентуални кризисни ситуации – например да се изгуби в парка или мола / някой ден след следващите месеци /. Скоро ще пусна и видео как Боян играе, какво му харесва и кое го изморява, а в блога съм описала повече за игрите. За всички вас промокод radostna дава 10% отстъпка от цената на всички артикули, поръчани през сайта www.cleverbook.net и ако имате въпроси, на линия съм, #radostnamama . . . . . #радостнамама #деца #мамаблог #мамаблогър #mommyblogger #bulgarianblogger #боян #игри #toddlergame #toddlertoy #kidsoinstagram #mommysonstime #семейство #здраве #безопасност #щастие #любов #промокод ##останисивкъщи #stayhome #днесиграемна

A post shared by RadostnaMama (@radostna) on

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Avatar About Author

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No Comments

    Leave a Reply