В кои болници и спешни кабинети да заведем бебета и деца в София?

0

През септември исках да сменя личния лекар на децата и започнах едно дълго умуване къде, как, с кого да сменя, така че да ми е удобно, да не се чака много, да има хубава грижа и да е към частна болница. Все още не съм сменила лекаря, но пък събрах доста полезна информация, която споделям с вас, защото с децата всичко се случва така внезапно, развива се супер бързо и често се чудим

КЪДЕ да заведем детето сега?

В следващите редове ще споделя моя опит и този на родители, с които съм общувала през последните месеци на 2019 г.

Лично ние водим Боян и Деян във

Вита 1 и Вита 2

за настинки, прегледи и стандартни детски болести. Обикновено гледам да запазя час при д-р Беличева, защото тя има дългогодишен опит, лекува добре и има отношение към децата. Но когато е твърде заета, запазвам онлайн часове за който е там – д-р Иванова / старата и младата / или д-р Гергинова, която масово майките обожават, а и децата 🙂

В Токуда

водим в спешното след 19.30 на цена от 75 лв за преглед или за операции. Боян беше опериран на 1.2 г от пъпна херния при д-р Диана Стоянова, която препоръчвам с две ръце, а сега лятото на Деян му предстои операция на тестиса, която плануваме да направим пак в Токуда. Цената на преглед е 95 лв, 500 лв ще струва да се оперира + направление по Здравна каса, но знаем каква услуга ще получим и си заслужава. Особено за толкова малки деца. За новородени бебета с две ръце препоръчвам неонатологията на Токуда с оборудване и персонал 3-та степен, което е най-високо за България.

Тук е уловен миг след операцията на Боян на 1.2 г

Конкретно за урология е добре да се отиде в Пирогов, където е единствената детска урология в България и най-големите светила работят и оперират там, но лично за мен след 2 посещения не е опция. Не бих искала да влизам в детайли, но ще споделя, че системата не е добре уредена и не бих искала да причинявам излишен стрес на себе си и детето в конкретната ситуация.

В Пирогов

водим децата при удари и специфични нужди, както споменах за урология. Деян си разби нослето и въпреки че чакахме 3 часа пред Челюстно – лицев хирург, беше сниман на рентген и добре обгрижен от доктора, залепен и само след 2-3 седмици от раната нямаше и помен. В такива случаи чакането и всички странични неприятни моменти си заслужават, дори и да сте с малко бебе.

Добре е да знаете, че при отворени рани вероятно повечето спешни кабинети или денонощни лекари ще ви препратят към Пирогов. Там се записвате на детска регистратура, но реално чакате и ви обгрижват наред с възрастните, ако случаят ви е такъв.

В ИСУЛ

за ушите или за гърлото / Боян имаше костица от риба веднъж /, но след 20 часа. Имайте предвид че в ИСУЛ винаги се чака много, но пък няма къде другаде да се погрижат за вас, ако имате костица, например. Веднъж водихме и Деян, който пък имаше гной в ухото и получихме чудесна грижа в ИСУЛ от съвсем млада лекарка.

В медицинки център „Лора“

също се е случвало да ходим като спешен кабинет към личния лекар, но там се чака повече и избягвам. Носете си здравната книжка на детето при такива посещения.

За обща информация за нас и вас събрах мнения на родители, които препоръчват следните болници и лекари:

Александровска болница,

където има детско белодробно отделение и при проблеми с дишане, кашляне на деца, родителите препоръчват да се ходи там

Правителствена / болница „Лозенец“/

където има педиатър денонощно – лично аз не съм посещавала никога

МЦ “Детско здраве”

с денонощни педиатри – била съм два пъти там с децата, вечер след 19.30 има двама педиатри и не се чака много, ние улучихме лошо време в началото на грип и беше препълнено и си тръгнахме, като поискахме да ни върнат предварително заплатения, но нереализиран преглед. Нямаше проблем. Водила съм там Деян на уролог, впечатленията ми са добри.

Първа Детска Консултативна Клиника (1ДКК) 

е с денонощна грижа и лаборатория + стационар. Откакто се е родил Боян, го водихме доста често, дори изцяло там, но в един момент осъзнах, че за парите, които вземат грижите са крайно недостатъчни. Имам много познати, които са супер доволни от личните лекари там, от частния прием, от бързите тестове за грип и кръвни изследвания, но лично ние вече не водим децата си там.

Сити клиник

и конкретно д-р Масларски, който обаче се оказва доста зает. Препоръките за него са от суперлативи нагоре, но нямам наблюдения за работата му.

Болница “Щерев”

и д-р Стаменов – там също има чудесни думи и хубави отзиви, ако ви е наблизо, сигурно е добра опция, дори може да проверите какви пакети предлагат за целогодишна грижа на дете.

Болница „Лозенец“ или Правителствена болница

е държавна, където има и частни прегледи. Препоръките за педиатри там са много и без конкретни имена, изглежда добре се справят с децата, така че ми е в топ списъка, ако се наложи. В болница „Лозенец“ може да се запише дете за личен лекар и тогава всички прегледи и изследвания минават по Здравна каса.

И малко допълнително информация, тъй като аз търсих личен лекар в частна болница или медицински център, за да можем да получаваме денонощна пълна грижа на едно място, разбрах, че

във Вита

предлагат пакети за децата, без да се записва личен лекар.Има и дневен детски стационар в ДКЦ Вита База 2, който е на разположение на малките пациенти всеки ден от 08:00 часа до 18:30 часа, включително в събота и неделя. Има и пакетна цена от 700 лв на година за деца от 1 до 3 г, като на сайта можете да видите какво включва. Във Вита 2 има и лични лекари, но те ползват само базата, не са част от болницата.

В болница „Свети Лазар“

има опция за личен лекар на дете и цената е 1450 лв за година. Записването става от 0 до 13 г. и има денонощна грижа + отговарят винаги на телефони. Конкретно за тази болница и грижа получих отлични отзиви.

Клиника „Вела“ в Лозенец

предлага денонощна грижа за деца на цената от 36лв на месец с включени изследвания.

В София е пълно с болници, лекари и спешни кабинети, така че ние сме от късметлиите да живеем в този град, но е добре да имаме списък с различни болнични заведения, които да посетим в зависимост от нуждите.

Дано тези болници, лекари и цени са ви били полезни, за да дадете на децата си най-подходящата грижа при нужда. Аз лично винаги звъня или се опитвам да запазя час онлайн. Дори в спешните кабинети звъня, за да съм сигурна, че сме за там и има кой да прегледа.

И винаги се радвам да споделите вашия опит и препоръки, така че повече разтревожени майки да имат опции в случай на нужда. И не забравяйте да разпечатате вашия списък с полезни места, болници и номера, ако се случи така, че друг гледа децата ви в този момент,

#RadostnaMama

П.С. Последвайте ме в инстаграм, където ежедневно споделям къде водя децата, а скоро очаквайте и темата за детските зъболекари в София

www.instagram.com/radostna

About author

Radostna Mama

Майчинството е забава и ви каня да я изживеем заедно на страниците на Radostna Mama. Нека забравим за битовите грижи при отглеждането на децата и да се отдадем на веселите моменти, шарените игри и пазаруването. Нека запечатаме в снимки всички свежи моменти и да ги споделяме!

No comments